
— Жорстке м'ясо рятую сливами. Вони своїм соком роблять його м'якішим і додають фруктового присмаку, — розповідає Неля Сологуб, 46 років, з міста Перечин Закарпатської області. — Коли гості вперше пробували мій рулет зі сливами, думали, що то крупні вишні. Вона як розімліє, втрачає аромат. Чутно тільки, що це ягода.
Миє 1 кг свинячої корейки та вирізає кістки. Накриває плівкою і відбиває кухонним молотком. Виймає кістки із 300 г слив і розрізує на дві частини. Розкладає їх рядком на м'ясі та загортає його в рулет.
— Замість слив можна брати копчений чорнослив. Він має сильніший аромат, тому вистачить 100 грамів. Сушений не підійде. В ньому немає соків і аромат слабенький.
Перев'язує рулет нитками і натирає з усіх боків томатною пастою. Посипає по 1/3 ч. л. солі, меленого коріандру й паприки. Залишає маринуватися в холодильнику на 2 год. Тоді перекладає в змащене олією деко. Ставить пектися в розігріту до 180°C духовку на 2 год.
— У мене духовка слабо пече, тому замотую рулет у рукав. У ньому м'ясо швидше просмажиться.
Дістає м'ясо з духовки, розрізає рукав і перекладає на блюдо. Зверху поливає соусом чатні. Для його приготування розрізує навпіл 1 кг слив. Ріже дрібно дві червоні цибулини та стручок червоного гострого перцю. Пропускає через прес три зубчики часнику. Дрібно натирає 200 г кореня імбиру. Змішує усе зі сливами і ставить на середній вогонь.
— Наливаю 50 мілілітрів води. Решту рідини соус отримає від слив.
Приправляє трьома товченими бруньками гвоздики, по 1 ч. л. меленого коріандру, солі й меленого духмяного перцю. Додає в каструлю 100 г цукру та доводить до кипіння. Зменшує вогонь і тушкує соус 1 год. до стану джему.
— Цей індійський соус підходить не тільки для рулету. Смакує з печеною птицею чи рибою. У нього настільки сильний присмак, що досить умокнути шматок твердого сиру і вже готова закуска.
У джем наливає 3 ст. л. яблучного оцту й перемішує. Готове чатні знімає з вогню. Половину залишає в мисці для рулету, а решту розливає по стерилізованих невеликих банках. Закриває герметично кришками і зберігає на зиму. Поливає соусом м'ясний рулет і подає. Страва смачна як гаряча, так і холодна.
Ткемалі роблять із кислих ягід
— Коли хочеться кислуватого присмаку, роблю ткемалі. Без цього соусу грузини не сідають за стіл. Із ним їдять майже все, — розповідає Неля Сологуб. — Сливи уварюються в чотири рази. Їх варто взяти із запасом.
На 1 кг соусу бере 4 кг кислих слив. Заливає водою, щоб покривала плоди й варить, доки вони не розваряться. Періодично помішує соус, щоб не пригорів. Перетирає його через сито і ще раз ставить на малий вогонь, щоб утворилася суміш консистенції рідкої сметани. Додає дрібно посічений пучок кінзи та два пучка кропу. Пропускає через прес головки часнику, подрібнює гострий перець. Усе змішує, варить 5 хв. і вимикає вогонь.
Коментарі