Ексклюзиви
пʼятниця, 18 червня 2010 06:40

Молоду картоплю запікають із пармезаном

Кухар-технолог із Києва Сергій Шевчук, 34 роки, знає кількадесят варіантів приготування молодої картоплі. Каже, найлегше її запікати та варити. Для смаження годиться лише стара картопля, бо молода погано підрум"янюється і залишається твердою.


Картопляна запіканка з шинкою

На чотири порції потрібно 700 г молодої картоплі, 100 г шинки, 40 г тертого пармезану, 2 г розмарину, дрібка натертого мускатного горіха, 40 г масла та 250 г молока.

— Пармезан викладаю у каструлю на малому вогні, додаю молоко і постійно помішую дерев"яною ложкою, доки вийде однорідна суміш,— розповідає Сергій. — Солю, перчу за смаком, додаю розмарин, мускатний горіх і ретельно перемішую. Деко для запікання змащую маслом, накладаю нарізану тонкими кружальцями картоплю, шар сиру, заливаю  молоком і зверху викладаю шинку. Процедуру повторюю кілька разів. Закінчую картоплею. Заливаю все молочно-сирним соусом, викладаю решту масла і накриваю деко фольгою. Запікаю страву в духовці при температурі 200 градусів приблизно півгодини. За 10 хвилин до готовності фольгу знімаю, щоб соус трохи підсох.


Літній картопляний салат

Потрібно 500 г молодої картоплі, 100 г цілого мигдалю, 3 ст. ложки оливкової олії, сік із половини лимона, два спілі авокадо.

— Картоплю відварюю та остуджую. Мигдаль обсмажую у сухій сковороді 3–4 хвилини, регулярно помішуючи. Оливкову олію збиваю з лимонним соком і невеликою кількістю солі та перцю. Кожну теплу картоплину розрізаю на чотири частини і змішую з заправкою. Авокадо чищу і нарізаю грубими скибками. Усі інгредієнти перемішую і подаю до столу. Можна додати ще 100 грамів жерухи. Цю траву ще називають водяним хроном.


Картопля-гриль, маринована в часнику

На овочеве асорті-гриль потрібно 300 г картоплі, 200 г моркви, 100 г білої частини цибулі порей, одна ріпчаста цибулина, 10 шампіньйонів, 100 г оливкової олії, петрушка та п"ять зубків часнику.

— Картоплю нарізаю кружальцями, відварюю 3 хвилини у підсоленому окропі. Потім витягаю і остуджую. Решту овочів теж нарізаю шматками. Маринад готую з оливкової олії, петрушки та часнику. Їх збиваю у блендері до однорідної маси. Заливаю ним овочі та гриби у глибокій мисці. Накриваю харчовою плівкою і ставлю в холодильник на 5 годин. Потім викладаю на решітку гриля й обсмажую з обох боків до повної готовності. Солю все вже після приготування.

Сергій Шевчук радить не купувати за раз багато молодої картоплі,  вона погано зберігається. Чистити її не треба, достатньо просто помити і потерти щіткою.

Найбільше нітратів у кавунах

— Молода картопля багата на вітаміни та мікроелементи. Кілька бульб можуть забезпечити організм добовою нормою вітаміну С. Завдяки високому вмісту калію картопля виводить зайву воду з організму та поліпшує обмін речовин, — говорить дієтолог із Києва Світлана Юц, 52 роки.

Столичний лікар-гастроентеролог Володимир Митрофанов, 58 років, каже, що в молодій картоплі нітратів більше, ніж у старій.

— Загалом картопля дуже слабо накопичує нітрати, на кілограм 10–80 міліграмів. У той час як дині та кавуни найбільше — 5000. Аби зменшити кількість нітратів, потрібно зберігати молоду картоплю в холодильнику. При низьких температурах нітрати не зможуть перетворюватися у небезпечніші речовини — нітрити. Також можна витримувати овочі у воді 30–40 хвилин. Це знизить кількість отруйних речовин десь на 30 відсотків. Картопляні соки та салати завжди вживайте щойно приготовленими.

Зараз ви читаєте новину «Молоду картоплю запікають із пармезаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути