— Цього року вродило стільки грибів, що чоловік аж косив їх у посадці. Немає сил згинатися й зрізати. А так хап-хап — і повне відро, — розповідає 58-річна Марія Тюніна із селища Чуднів Житомирської області. — Сушених не люблю, тому морожу. З ними готую медальйони з грибним соусом.
Миє 500 г телячої чи свинячої вирізки й розрізає на чотири медальйони. Солить і перчить із двох боків. Змащує олією і маринує 15 хв. Обгортає шматки фольгою по боках. Верх і низ мають залишитися відкритими.
— До цього пристосування додумалася сама. Раніше скільки не робила медальйони, ніяк не могли тримати форми. З фольговими бортиками виходять круглі та підрум'янені.
Для цього відрізає шматок фольги завдовжки 30 см і ділить на три рівні частини. Отриманим джгутом обгортає медальйони кілька разів і закріплює край. М'ясо виглядає, ніби в гнізді. Підсмажує його по 5 хв. із кожного боку. Перекладає на деко і запікає 15–20 хв. у розігрітій духовці за температури 180°С.
Чистить 200 г білих грибів і цибулину. Ріже дрібними шматками. Подрібнює два зубчики часнику й пучок петрушки. Обсмажує все, крім зелені, 2–3 хв. Наливає 15 мл коньяку і чекає, щоб випарувався.
— Завдяки алкоголю буде пікантний соус. Додаю його майже до всіх м'ясних страв.
Додає по 1/3 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Заливає 100 мл вершків і перемішує. Як тільки соус закипить, додає петрушку і готує соус ще 3 хв. Вимикає і поливає ним медальйони.
— Страву на стіл подаю одразу. Гаряче м'ясо краще вбирає грибний соус.
Грибний плов запікають у духовці
— М'ясо на наших столах тепер розкіш, тому плов роблю з опеньками. Ці гриби всюди доступні, — говорить Антоніна Гоєр, 48 років, із селища Семенівка Полтавської області. — Запікаю страву в духовці.
Чистить цибулину та дві середні морквини. Подрібнює і обсмажує на олії 4 хв. Додає 300 г попередньо проварених опеньків. Чекає, коли випарується зайва рідина з грибів. Додає 2 ст. л. томатної пасти та дрібку солі. Тушкує на малому вогні. Промиває двічі склянку рису. Висипає в каструлю з товстими стінками і заливає двома склянками води. Додає смажені овочі. Ставить у духовку. Запікає до готовності рису.
— Тут усе просто. Аби тільки не забути періодично заглядати в каструлю, чи не википіла вода. Підливаю по півсклянки за потреби.
Коментарі