Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2008 19:09

Марина Зварич фарширує помідори каштанами

"Їстівні каштани мені передають родичі із Закарпаття, їх там багато росте в лісах, парках, — розказує киянка Марина Зварич, 22 роки. — Зазвичай їм їх відвареними або фарширую каштановою сумішшю помідори".

Для начинки Зварич промиває під проточною водою 3 склянки їстівних каштанів. 15–20 хв. відварює їх у ледь підсоленій воді.

— Щоб знати, чи каштан готовий, дістаю один на пробу. Якщо плід під твердою шкаралупою перетворився в кашоподібну масу, можна виймати.

Марина зливає воду й кілька хвилин дає каштанам охолонути:

— Чищу плід ножем: спочатку відрізаю гострий кінчик, потім розрізаю навпіл. Кавовою ложечкою вичищаю середину, масу викладаю на тарілку, а шкірки викидаю.

Щоб начинка стала однорідною, господиня додає 2–3 яєчні жовтки й усе перетирає.

— Жовток зробить суміш ніжною, — пояснює Марина. — Не завадить додати трошки майонезу — щоб маса трималася купи. Солі — на смак та чорного молотого перцю на кінчику ножа.

Для пікантності смаку Зварич додає стограмову пачку відварених і дрібно порізаних кальмарів.

— Помідори краще брати трохи недозрілі, тверді, — продовжує. — Розрізаю їх поперек навпіл, вичищаю серединку та фарширую. Зверху посипаю потертим твердим сиром.

За бажанням страву можна 3-5 хв. запікати в мікрохвильовці.


Смажені плоди смакують з пивом

У Франції на свято каштанів влаштовують ярмарки, в ресторанах подають страви з плодів. Раніше їх вважали "хлібом бідняків".

Центром святкування стає село Муржу. Воно розташоване серед каштанових лісів у місцевості Шатенері — в перекладі Каштановий гай. До свята там готуються заздалегідь. Жінки запасаються борошном із каштанів, чоловіки заготовляють каштанові дрова для печі, в якій смажитимуть тільки плоди.

Основні страви на святі — салат зі спаржею, морськими гребінцями і каштанами, ризотто з креветками й каштанами, шоколадно-каштановий мус з апельсиновим мармеладом, тістечка з каштановою крихтою і каштанові цукерки. До них подають традиційний каштановий лікер.

У деяких ресторанах Німеччини меню складають лише зі страв із каштанів. З них готують суп-пюре, печеню з дичини з глазурованими каштанами чи гуску з каштановою начинкою.

Найчастіше каштани смажать. Для цього шкірку надрізають хрест-навхрест і кладуть на пательню. Тримають у печі, доки коричнево-червона шкірка почорніє і лусне.

Варені каштани значно легше чистити. Їх їдять, знявши шкірку й ворсисту оболонку. Плоди смакують із пивом, у салатах. Вони мають солодкувато-вершковий смак.

У Швейцарії каштани традиційно варять у молоці, подрібнюють і змішують із тростиновим цукром і ваніліном. У масу додають шоколад, збиті вершки або домашній сир.

Ірина ШУРИГА

Зараз ви читаєте новину «Марина Зварич фарширує помідори каштанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути