— Знаю багато рецептів випічки, — каже 45-річна Мирослава Крутій зі Львова. — У моїй сім'ї найбільше люблять пончики з маковою начинкою.
Змішую 350 мілілітрів теплого молока і 50 грамів пресованих дріжджів. Всипаю столову ложку цукру та чотири столові ложки борошна. Перемішую і ставлю на 15 хвилин у тепле місце. Окремо збиваю два яйця з п'ятьма столовими ложками цукру. Додаю по столовій ложці олії та сметани. Це виливаю в опару. Всипаю дрібку ваніліну і 350 грамів борошна.
Перемішую суміш і наливаю дві столові ложки горілки. Алкоголь не відчуватиметься, але не даватиме тісту вбирати олію під час смажіння.
Додаю 100 грамів розтопленого масла і 350 грамів борошна. Вимішую липке тісто, яке повинне тягнутися за рукою. Має бути не забите борошном, бо при смаженні утворяться тріщинки й заповняться олією. Тісто накриваю рушничком і ставлю в тепле місце, щоб збільшилося вдвічі.
Для начинки мак проварюю, щоб не було гіркоти. У першій воді доводжу до кипіння і зливаю. Знову заливаю і варю 30 хвилин. Проціджую і перемелюю блендером. Цукру насипаю за смаком, вкидаю жменю апельсинових цукатів.
Пончики формую за допомогою столової ложки. Обкачую в борошні з усіх боків. Кожну кульку розрівнюю, як для вареника. У центр кладу макову начинку й заліплюю. Краї збираю всередину, зліплюю і в долонях роблю кульку.
Заготовки пончиків викладаю на рушник. Залишаю на 20 хвилин, щоб підросли. Смажу в каструлі з двома склянками олії на середньому вогні. Опускаю зліпленим боком, щоб начинка не витікала. Потім перевертаю на другий бік і смажу до рум'яності.
Готові пончики викладаю на серветки, щоб ввібрали жир. А потім — на тарілку. Посипаю цукровою пудрою після охолодження. На гарячих вона розтане і буде відчуття, що вони надто жирні. Десерт складаю в закритий посуд — каструлю чи контейнер. Готові пончики можна заморозити. Потім вони стануть такими ж пухкими, як і свіжоспечені.














Коментарі