Вісім новинок з"явилися у грудні у столичному винному бутику "Лавінія" на вул. Жилянській. Елітний асортимент магазину поповнився винами мадера з однойменного португальського острова.
— Існує легенда, як вперше було виготовлено вино мадера, — розповідає сомельє у бутику. — Один торговець віз в Індію велику партію вина. Вітрильник відплив з острова Мадера, обігнув Африку і, двічі перетнувши екватор, прибув до Індії.
В Індії з"ясувалося, що замовник вина помер, а нащадки оплатити замовлення не хочуть. Отож капітан повіз вино назад на Мадеру. Власник вина був упевнений, що напій зіпсувався. Уявив себе розореним і хотів накласти на себе руки. Перед смертю винороб захотів скуштувати зіпсованого вина.
— Він відкрив бочку, зробив ковток вина — і зрозумів, що йти з життя зарано. Напій виявився чудовим!
Секрет винороб довго зберігав у таємниці. Він відправляв бочки з вином до Індії й повертав назад. Тому вино було дуже дорогим, а в ХVIII–ХIX ст. коштувало, як золото.
Таємницю вина розкрили, але на етикетках його досі зображують вітрильник на високих хвилях.
— Зараз вино витримують на сонці на відкритих майданчиках чи у спеціальних скляних оранжереях. Воно не має охолоджуватися при зниженні температури.
Найдорожча серед новинок бутика — вино Leacock"s Madeira Sercial урожаю 1950 року. Коштує 2187,53 грн. Найдешевше — п"ятирічної витримки 256,28 грн.
Коментарі