Вівторок, 05 лютого 2008 14:11

Людмила Стельмах варить заливне з риб"ячої луски

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Людмила Стельмах виймає зябра з двокілограмової голови сома, щоб заливне не мало гіркуватого присмаку
Людмила Стельмах виймає зябра з двокілограмової голови сома, щоб заливне не мало гіркуватого присмаку

50-річна господиня з Івано-Франківська Людмила Стельмах готує заливне з риби за годину. Для страви жінка заготовляє не менш як півкілограма луски, голови та плавники коропа чи сома.

— Звичайний холодець нині не такий популярний, кожна господиня хоче здивувати гостей чимось особливим. Люди вже понаїдалися марципанів, їм подавай легкі та смачні страви, — розповідає Людмила Юхимівна на своїй кухні.

Жінка дістає з холодильника голову сома, обмиває від слизу під сильним струменем води. Обережно виймає чорні зябра.

— Вони дають гіркоту, — пояснює. Віддає їх котові Мурчику, що леститься біля ніг хазяйки. — Мені повезло, цього разу натрапила на двокілограмову риб"ячу голову. Їх швидко розбирають, бо дешеві.

Господиня по голови ходить до рибних супермаркетів. За 1 кг віддає 2,5 грн. Найчастіше продають голови щук, сомів, коропів, амурів.

Найкраще ставити його у прохолодне місце, а не у холодильник

Для заливного бере ще цілого судака. З нього спеціальним ножем із зубцями знімає луску на кухонний рушник.

— Чим її більше, тим краще. На 1,5 кілограма риби зчищають з трьох тушок. Луску потрібно спершу загорнути в якусь тканину, щоб забрати слиз, — радить Людмила Стельмах.

Плавники з головами та лускою варить на малому вогні, щоб не надто кипіло. За 10 хв. додає кілька цілих цибулин, селеру, шість горошин чорного перцю, сіль. Готує ще 20–30 хв. Бульйон проціджує через марлю.

— Головне правило — не переварити. Певна річ, заливна риба не втратить свого смаку, але заливне буде мутне, — говорить розкладаючи риб"яче філе на тарілки у формі зірки.

Посипає петрушкою, кладе відварену моркву кружальцями й усе заливає рибним бульйоном.

— Застигає чудово й без желатину. Цей холодець прозорий. Найкраще ставити його у прохолодне місце, а не у холодильник. Добре ще додати хрону. Пам"ятаєте, як у фільмі "Іронія долі" казали: "Какая гадость эта ваша заливная рыба… хрену не хватает", — жартує жінка.

Такий холодець Стельмах готувала й на свій ювілей. В кінці грудня жінка відзначала 50-річчя.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Стельмах варить заливне з риб"ячої луски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода