Ексклюзиви
пʼятниця, 15 вересня 2023 09:59

Почалася найбільша економічна криза за останні десятиліття

Почалася найбільша економічна криза за останні десятиліття
Два співробітника аукціонного дому Christie's несуть корпоративний логотип Lehman Brothers, який виставили на продаж / Getty Images

15 вересня 2008-го поважна американська брокерська фірма Lehman Brothers оголосила про банкрутство ставши найбільшою жертвою кризи, яка зруйнує фінансові ринки і призведе до найбільшого економічного спаду в світі з часів Великої депресії 1930-х.

На момент свого краху Lehman Brothers був четвертим за величиною інвестиційним банком США з приблизно 25 тис. співробітників по всьому світу.

Житловий бум 2000-х в США призвів до того, що Lehman Brothers та інші фірми з Уолл-стріт стали активно брати участь в забезпеченні боргових зобов'язань і цінних паперів, гарантованих іпотекою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавці агресивно шукають людей. За пів року вакансій побільшало вдвічі

Оскільки в середині 2006 року ціни на житло почали стрімко падати, багато позичальників почали не виконувати свої платежі, що свідчило про ризикований характер цих боргів. Попри це, Lehman Brothers продовжувала видавати іпотечні кредити і збільшувати свої володіння нерухомістю після того, як ціни на житло пішли вниз, і до кінця 2007 року у фірми було близько $111 млрд комерційних або пов'язаних з житловою нерухомістю активів і цінних паперів.

Банк Bear Stearns, один з найближчих конкурентів Lehman, впав першим. Він ледь уникнув банкрутства завдяки продажу банку JP Morgan Chase 16 березня 2008 року. Після раптового краху Bear ходили чутки, що наступним впаде Lehman Brothers.

Попри побоювання щодо наслідків краху Lehman Brothers, уряд США і представники адміністрації президента Джорджа Буша відмовилися надати йому допомогу. Надії на продаж іншому банку також не виправдалися.

Lehman Brothers оголосив про банкрутство вранці 15 вересня. Компанія оголосила про банкрутство на $639 млрд в активах і $613 млрд боргів, що зробило цю подію найбільшим заявою про банкрутство в історії Америки.

У 2008 році криза стала світовою і почала проявлятися у повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростанні безробіття.

Зараз ви читаєте новину «Почалася найбільша економічна криза за останні десятиліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути