Ексклюзиви
пʼятниця, 22 липня 2011 06:30

Лосося тушкують в овочевому бульйоні із зернами гірчиці

Автор: фото з сайта www.priyatnogo.com
  Смажене філе лосося поливають соусом з естрагону. Трава має сильний аромат, не гірчить.  Це вид полину, який пасує до риби
Смажене філе лосося поливають соусом з естрагону. Трава має сильний аромат, не гірчить. Це вид полину, який пасує до риби

Кулінарні курси для любителів закінчила киянка 27-річна Христина Гакало. Вчилася два місяці. На другому занятті учням показували, як готувати лосося.

— Нам пояснили, що будь-який святковий банкет не обходиться без яскраво оформлених бутербродів. Вони мають бути з різними намазками. Лосось на фуршеті має бути обов'язково. Для нього підійде намазка із яєць та майонезу.

Шестеро яєць треба відварити, розім'яти виделкою або натерти. Додати чайну ложку гірчиці, чотири столових — майонезу, дрібно нарізаного кропу. Вимішати все й посолити. Чорний хліб нарізати шматками, кірку краще зрізати. Покласти зверху шматок копченого лосося, чайну ложку яєчного салату і дрібку кропу.

— Хліб краще трохи підсушити. Його нарізають фігурним ножем для випічки або просто трикутниками. Готові бутерброди прикрашають лимоном.

Кріп завжди додають до печеного лосося. Може бути свіжий або сушений.

— 900 грамів філе лосося солю, перчу. Викладаю зверху маринад із соку половини лимона та пучка нарізаного кропу. Філе кладу на решітку, зверху на деко і ставлю в духовку. Запікаю лосося 10–15 хвилин, пока риба стане матовою. Подаю його з рисом чи картоплею.

Лосося тушать із соусом з естрагону.

— Це вид полину. Трава має сильний аромат, але не гірчить. До риби дуже пасує. Для страви треба 300 грамів філе, морквину, цибулину, два стебла зеленої цибулі, чотири стебла естрагону і 125 грамів вершків. Спершу приправляю сіллю та білим перцем рибу, обсмажую її на оливковій олії. Довго на сковороді тримати не можна, аби лише утворилася легка кірка. Для соусу обсмажую порізані моркву та цибулю. Доливаю склянку овочевого бульйону. Тушкую 2 хвилини. Потім додаю вершки, трохи майонезу і столову ложку зерен гірчиці. Їх попередньо смажу на сухій сковороді. Насамкінець додаю нарізаний естрагон. Готовим соусом поливаю рибу на тарілці.

Христина каже, лосося можна готувати різними способами. Риба добре поєднується з пастою, рисом, як начинка до сендвічів, рулетів, як фарш. Із неї готують супи, муси. Їдять сирою.

— Японці додають до суші сирий лосось. Їдять його консервовані кістки. Вони м'які, мають багато кальцію. Риба морквяного кольору через те, що має багато пігментів, подібних до тих, які містяться в моркві. М'ясо дикого лосося пісніше й має сильніший запах. Тому воно дорожче. Виловлюють лосося переважно в Тихому й Атлантичному океанах. Якісна риба має бути пружною на дотик. Очі — чистими, не мутними. Зябра — яскраво-червоного кольору. М'ясо має бути без білих прожилок. Інакше воно вирощене у штучних умовах.

Шкіру лосося краще не викидати. Її додають у салати, супи й соуси.

— Наріжте шкіру смужками, обсмажте в олії разом із цибулею, морквою і солодким перцем. Вийде смачна підливка до картопляного пюре. Якщо шкіру обсмажити й підсушити, будуть  чіпси.

Зараз ви читаєте новину «Лосося тушкують в овочевому бульйоні із зернами гірчиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути