пʼятниця, 03 вересня 2010 00:33

Кукурудзяну кашу з квасолею варять вісім годин

Автор: фото: Ірина Копистинська
  Марія Назарук із села Великий Ключів Коломийського району на фестиваль ”Смачний Спас” привезла старовинну страву — прєтане молоко. Це пряжене молоко, вимішане зі сметаною та сиром. Його подають до кукурудзяного кулешу
Марія Назарук із села Великий Ключів Коломийського району на фестиваль ”Смачний Спас” привезла старовинну страву — прєтане молоко. Це пряжене молоко, вимішане зі сметаною та сиром. Його подають до кукурудзяного кулешу

— Старовинний гуцульський борщ вариться без квасолі й картоплі, — розповідає  Марія Городчук, 40 років. У великому казані вона готує страву на фестивалі карпатської кухні в селі Спас Коломийського району на Івано-Франківщині. — У бульйон зі свинини додають тушкований натертий буряк. Коли він звариться, вливають заправку із 300 грамів сметани, стільки ж молока, яйця та двох ложок муки. Доводять до кипіння.

До гуцульської шупені — рідкої кукурудзяної каші з квасолею та шматками свинини припрошує 41-річна Галина Прокопів із села Рунгури. Каже, страву колись  подавали на весіллях та хрестинах.

— На літру кукурудзяної крупи грубого помелу треба літру квасолі, попередньо замоченої в теплій воді, та 3 літри м"ясного бульйону, — пояснює. — Напівготове м"ясо виймаємо з каструлі й засипаємо в бульйон крупу, квасолю, дрібно нарізані по три цибулини і зубці часнику, лавровий листок. Солимо, перчимо. Ще одну цибулинку обсмажуємо на жирі, додаємо туди м"ясо. Притушковуємо і закладаємо в каструлю. Усе разом запихаємо в піч на 6–8 годин. Кришкою накривати не треба. У духовці страву слід готувати при температурі 220 градусів, доки закипить. Потім збавити градусів до 150 і тримати ще 4 години. Страва буде смачнішою в чавунній або керамічній посудині.

Галина Стовпюк, 42 роки, із села Спас готує гуцульську замащінку — рибу, запечену в казані з борошняною підливою.

— Є замащінка м"ясна й рибна. Беремо великі шматки м"яса чи риби, дрібно ріжемо цибулину та часник, складаємо все в казан і заливаємо обсмаженим у смальці борошном. Замішуємо трохи в"язкого тіста, розкачуємо його і щільно закриваємо каструлю з усіма складниками. Страва називається замащінкою тому, що тістом ніби замащують каструлю, аби під час приготування не виходила пара.

Недалеко від Галини у 50-літровому казані чоловіки варять козацьку грибну юшку. У казані на олії обсмажують білі гриби, заливають їх водою. Далі кришать капусту, додають засмажку з моркви й цибулі, солять, перчать і варять під кришкою на повільному вогні до готовності.

Зараз ви читаєте новину «Кукурудзяну кашу з квасолею варять вісім годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути