Ексклюзиви
понеділок, 06 березня 2006 15:52

Кришна вечеряє першим

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У центрі Ведичної культури кожен може скуштувати вегетаріанської страви зі спеціями
У центрі Ведичної культури кожен може скуштувати вегетаріанської страви зі спеціями

Щотижня на недільний фестиваль у Центрі ведичної культури на провулку Зоряному, 16 збирається понад 300 людей. Жінки переодягаються в сарі, чоловіки — у спідниці, що називають "дхоті". Гості слухають лекцію, співають, танцюють під індійські мелодії. Завершує свято частування на підлозі — гостям роздають "прасад" (милостиню). Його кулінарна основа — вегетаріанські страви зі спеціями.

Велике недобудоване приміщення видно здалеку. Зсередини чути, як відбиває ритм барабан. У приміщенні метушаться з червоними цятками на лобі дівчата в різнокольорових сарі й юнаки у білих та жовтих спідницях, схожих на шаровари. У храмі відчувається сильний аромат.

— Це індійські палички, — обернулася дівчина у довгому зеленому сарі. — Індійці вважають, що аромати проганяють зло з дому, знімають втому й заспокоюють.

Піднімаючись сходами, Інна розповіла, що вже два місяці навчається у центрі культури, релігії та філософії. Запросила у свою кімнату. З шафи дістала червоне у білі плями сарі:

— Щоб пройти на кухню, вам треба перевдягтися.

На величезній сковороді смажилися маленькі котлетки у пахучому соусі

На кухні було спекотно. Під бемкання індійської музики вправно хазяйнували кухарі з оселедцями на голові й у білих спідницях.

— Ми готуємо індійську милостиню, — пояснив головний на кухні 28-річний кухар Адріан Друге, дістаючи з полиці спеції. — Рис, сабжі, дал, пурі, кофти в томаті, солодка халава і трояндовий чай.

На величезній сковороді під покришкою смажилися маленькі котлетки у пахучому томатному соусі. Це "кофти".

— М"ясо, рибу, яйця не споживаємо. "Кофти" вегетаріанські — з овочів і спецій, — каже кухар.

— А можна скуштувати? — питаю.

— Під час приготування не можна пробувати, бо першим їстиме бог Кришна.

Для "кофт" Адріан робить тісто з тертої картоплі, капусти й моркви. Додає коріандр, борошно і перемішує так, "щоб тісто купи трималося". З тіста ліпить кульки, обсмажує в томатному соусі з куркумою, карі, імбиром, перцем та асафетидою.

— Секрет страв у спеціях, — розповідає він, розігріваючи на сковорідці вершкове масло, додаючи пряності — спершу шамбалу, тоді гірчицю, куркуму та карі. Спеції запарували, зашипіли, гірчиця почала "стріляти". Кухар прикрив сковороду кришкою. — Спробуйте у маслі просмажити спеції, а тоді сирий рис. Як крупа стане прозорою, залийте її водою і проваріть. Готовий рис має настоятися, він буде розсипчастим і як ніколи смачним!

На десерт у центрі дають індійську халаву з манки, масла і сиропу. Адріан доводить воду до кипіння (можна варити на молоці). Всипає цукор, шафран і мускатний горіх. Кип"ятить хвилину, додає родзинки і зменшує вогонь. Так вариться сироп.

Окремо готує індійське масло "гхі" (на ньому тушкують усі страви). На сковорідці розтоплює вершкове масло, знімає білувату плівку — тоді масло стає прозорим. У жир кидає манну крупу. Помішуючи ложкою, 15 хв. обсмажує манку на великому вогні, поки вона не набуває золотистого кольору. Коли каша вбере масло, зменшує вогонь.

— Помішуючи, обережно влийте сироп. Халава має аж вибухнути! Як почне бризкатись, — каже кухар, — додайте горіхів і нехай 2–3 хви-лини настоїться.

Куштував милостиню спершу Кришна. А тоді — ми, сидячи на підлозі. Чоловіки окремо від жінок. Дівчата рознесли тарілки, склянки й ложки. Насипали кожному рису, дали кофту, чай та халаву. Було тихо. Гості їли повільно правою рукою. Рис був такий розсипчастий, що аж розлітався у тарілці. Овочеві котлети — "кофти" — зовсім не здавалися пісними. Аромат халави зі смаком згущеного молока розносився по всьому храмові.





Які страви готують на недільні церемонії


Сабджі — тушковані овочі з сиром "Панір" та спеціями.

Дал — гороховий суп з топленим маслом та спеціями.

Пурі — індійські хлібці, обсмажені у фритюрі.

Кофти в томаті — котлети з картоплі, моркви і капусти, що смажаться у томатному соусі зі спеціями.

Халава — солодкий десерт з топленого індійського масла "гхі", манки та сиропу з родзинок.


Що потрібно для "Халави"


650 мл води чи молока, 300 г цукру, 10 жилок шафрану, 1/2 чайної ложки меленого мускатного горіха, 35 г родзинок, 35 г лісових чи волоських горіхів, 200 г вершкового масла, 225 г манної крупи

Шість "коронних" спецій

Асафетида — ароматична смола, добута з кореня екзотичної рослини із запахом часнику. В невеликій кількості додають у масло та овочеві страви. Допомагає при розладі шлунку.
Імбир — рослина, корінь якої використовують у всіх індійських стравах. Найкраще додавати у чай, молоко, супи, соуси, тушковані овочі, рисові, м"ясні та рибні страви. Стимулює травлення та очищує від токсинів.
Карі — поєднання різних спецій: куркуми, кардамону, імбиру, коріандру та мускатного горіха. Карі заправляють рис, салати, соуси та супи.
Куркума — червоно-коричневий корінь. Нею підфарбовують страви з рису, гірчицю, масло та лікери. Додає свіжого аромату овочам, супам і закускам. Веди вважали, що куркума очищує кров і виліковує язву.
Чорний перець — одна з найпопулярніших спецій у світі. Вживається горошком або розмеленим на порошок. Доповнює свіжі та консервовані овочі, супи, рибу, холодець. В невеликій кількості можна додавати в компоти і пироги. Надає стравам гостроти і зберігає аромат їжі.
Шамбала — спеція з терпким гіркуватим смаком та своєрідним ароматом. Додають до густих супів і бульйонів, смажених страв. Дуже корисна для загального зміцнення організму в період одужання. Звільняє організм від слизу та жиру.

Зараз ви читаєте новину «Кришна вечеряє першим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути