"Найдрайвовіший коктейль роблю із кавового лікеру "Калуа", енергетичного напою й абсенту. Називаю його "Диким сонцем". Після нього на дискотеці протанцюєш не одну годину", — каже бармен Ігор Семченко, 32 роки.
У клубі "Кругозір" він проводить майстер-клас із дегустацією коктейлів.
Двогодинне навчання коштує 79 грн. Просить називати його Сєня. У стопку по крученій барній ложці шарами наливає алкогольні напої. Перед подачею струшує чарку і стукає об стіл. Шари перемішуються, напій стає світло-коричневим і пінистим.
— Це шот — короткий коктейль. Пийте одним ковтком. Не закусуйте.
На смак — кавовий із кислинкою.
— Довгі коктейлі називаються лонгами. Їх п"ють повільно із високих склянок. Закушують фруктами.
Бармен каже, для коктейлю треба враховувати густину рідини.
— Лікерні креми найважчі, лягають на дно. Далі наливаю сиропи, лікери, потім сік чи воду, енергетики, колу. Верхній шар — міцні напої: ллю горілку, віскі, абсент. Якщо їх підпалити, коктейль прогріється. Мій найвищий коктейль мав 15 шарів.
Перераховує, які напої варто мати бармену-початківцеві.
Майже до всього підходить диня, але вона важка для шлунка
— Горілка, білий і чорний ром, джин, лікер з апельсинової скоринки "Куантро", ромово-кокосовий лікер "Малібу", зелений банановий "Пізан Амбон", динний "Мідорі", екстракт гіркого полину — абсент і крем-лікер із молока "Бейліз". Також сиропи, соки, енергетики, солодкі води. Змішуючи по-різному ці напої, вийде 70 видів коктейлів. Із горілкою й віскі важливо не переборщити. Вони перебивають смак інших складових. Ром, навпаки, підсилює.
Ігор Семченко працює барменом у ресторані "BSB".
— Ми розробляємо авторські напої під ім"я, бренд, компанію. Замовити таку послугу обійдеться в 400 гривень.
Каже, є коктейлі суто чоловічі.
— Чоловіки часто замовляють "Негроні": джин, червоний мартіні, "Кампарі" на травах. Напій гіркий. А лонг "Чівава" — класика, подобається всім. У стакан, на третину заповнений льодом, ллю банановий, динний і ромово-кокосовий лікери у рівних частинах. Усе це змішую в шейкері (металева посудина, якою накривають склянку, аби перемішати напій. — "ГПУ"). Піну з льодом зливаю, так виходить насиченіше. Прикрашаю лимоном або ананасом.
Для дітей бармен пропонує змішати в блендері кульку морозива, два-три порізані кільця консервованого ананасу, півбанана, трохи персикового соку. Зверху присипати корицею.
— У безалкогольних коктейлях не варто поєднувати кисле з солодким, наприклад ананас із лаймом. Майже до всього підходить диня, але вона важка для шлунка.
Склянка "Обами" коштує 50 гривень
— Придумати новий рецепт нелегко, — говорить бармен Ігор Семченко. — Зазвичай виходить якась бяка. Головне — правильно поєднати смаки. У нас у ресторані найпопулярніші авторські напої — політичні.
Темно-коричневий коктейль "Обама" Ігор робить із бурбону та джину в рівних пропорціях. Міцність — 47 градусів. Ціна — 50 грн. Є ще "Тимошенко", "Медведєв", "Ющенко".
— "Ющенко" синьо-жовтого кольору. Одна і друга склянки — свіжовіджатий апельсиновий сік і банановий лікер. Змішую їх в однаковій кількості. Зверху стільки ж доливаю голубого сиропу "Блю Кюросао" і білого рому. Коктейль виходить підступний. П"єш і не п"янієш, а після третьої стопки — різко рубить.
Коментарі
1