понеділок, 27 лютого 2012 07:15

Кипляче молоко звурджують кислим

 

Вінничанка Наталія Демчук, 28 років, щоранку готує на сніданок своїй сім'ї традиційний індійський сир панір. Робить його зі свіжого молока.

— Можна брати домашнє або пастеризоване з магазину. Наливаю у велику каструлю, щоб не збігло. Доводжу до кипіння. Коли піна почне підійматися, треба згорнути його за допомогою закваски. Підійде лимонний сік. Даю дві столові ложки на півлітра молока. Утворюється сирна маса. Відкидаю на друшляк, застелений двома шарами марлі. Промиваю під струменем холодної води. Тоді з'єдную краї марлі, віджимаю надлишки сироватки. Формую круглий коржик, кладу на 15 хвилин під прес.

Готовий сир нарізає пластинами. На сковорідку кладе пів столової ложки вершкового масла, третину чайної — куркуми. Обсмажує панір з обох боків.

— Можна добавляти сіль, чорний перець та інші прянощі. Сирні пластинки виходять м'які, пахнуть вершковим маслом. Їмо їх із медом або варенням. У магазинні тверді сири додають сичуг або пепсин. Це продукти тваринного походження.

Пепсин добувають зі шлунків забитих телят. Він прискорює зброджування молока. Його часто використовують для приготування великих партій сиру.

28-річна Ірина Опалінська панір почала давати доньці для прикорму з півроку:

— М'який сир — найкращий молочний продукт для таких малих. Щодня робила по 100 грамів. До свіжого молока, коли воно закипало, добавляла кислого у співвідношенні один до одного. У готовий сир клала цукор та вичавлювала пару крапель лимонного соку. Донька їла з великим апетитом. Можна добавити варення.

Зараз ви читаєте новину «Кипляче молоко звурджують кислим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути