
68-річна Таїсія Біла з Одещини вирощує кавуни. Щоосені їх квасить. Вибирає ягоди невеликі, до 2 кг.
— Коли зачищаю баштан на городі, сортую кавуни на тепер і на зиму. На квашення йдуть недостиглі зеленкуваті, малі.
У добре вимиту дерев"яну бочку щільно укладає кавуни шарами. Заливає кип"яченою холодною водою.
— На кожне відро води даю по 400 грамів солі та цукру. Якщо цукор замінити домашнім медом, буде ароматніше. До розсолу можна додати листя хрону чи вишень, як для квашення огірків. Вода має покрити кавуни.
Зверху на ягоди ставить прес — дерев"яний круг, яким притискають бринзу.
— Прес має бути не надто важким, але й не залегким, бо кавуни будуть плавати по бочці. Заважкий — пороздушуються. День-два витримую кавуни в теплому місці. Потім несу до погреба, там прохолодно. Бочки на 10 відер не піднесу, прошу сусіда.
Квашену ягоду Таїсія ріже смужками згори донизу.
— Буває, квасять дольками в банках, але вони не такі. Треба брати цілий. На смак він кисло-солодкий.
80-річна Анастасія Поповиченко зі Сміли на Черкащині на зиму квасить яблука. Пізні сорти закладає в бочку, у розсіл із капусти або гарбуза. Так робить уже півстоліття.
Найсмачніший сорт Антоновка
— Колись, як виїжджали з друзями на природу, до всіх наїдків брали відро квашених яблук. Доки розкладали їжу — яблук як і не було. Коли подружка в селі заміж виходила, мої яблука ставили на весільний стіл.
Перед квашенням Анастасія Миколаївна тримає яблука місяць у погребі в ящиках.
— Даю їм улежатися, щоб зм"якли. На дно бочки кладу шар капусти. Її дрібно шаткую, пересипаю сіллю й переминаю руками, щоб пустила сік. Далі шар цілих вимитих яблук. І так доверху: капуста — яблука. Потім придавлюю камінцями. Через два дні, якщо в бочці не появився сік, заливаю своїм.
Заливку Анастасія Поповиченко готує з піввідра води, півсклянки солі та склянки цукру.
— Яблука з гарбузом квашу так само, як із капустою. Стиглий гарбуз мию, очищаю від шкірки й м"якоті. Тру на великій тертці. Перекладаю шарами. Гарбуз сік пускає менше, треба робити окремо. Яблука закладаю в жовтні, їмо всю зиму та весну. Найсмачніший сорт Антоновка.
Коментарі