Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2009 19:30

Кавуни краще квасити цілими

Автор: фото: Микола Карнарук
  Анастасія Поповиченко зі Сміли на Черкащині яблука квасить цілими. Капусту і гарбуз — шаткує
Анастасія Поповиченко зі Сміли на Черкащині яблука квасить цілими. Капусту і гарбуз — шаткує

68-річна Таїсія Біла з Одещини вирощує кавуни. Щоосені їх квасить. Вибирає ягоди невеликі, до 2 кг.

— Коли зачищаю баштан на городі, сортую кавуни на тепер і на зиму. На квашення йдуть недостиглі зеленкуваті, малі.

У добре вимиту дерев"яну бочку щільно укладає кавуни шарами. Заливає кип"яченою холодною водою.

— На кожне відро води даю по 400 грамів солі та цукру. Якщо цукор замінити домашнім медом, буде ароматніше. До розсолу можна додати листя хрону чи вишень, як для квашення огірків. Вода має покрити кавуни.

Зверху на ягоди ставить прес — дерев"яний круг, яким притискають бринзу.

— Прес має бути не надто важким, але й не залегким, бо кавуни будуть плавати по бочці. Заважкий — пороздушуються. День-два витримую кавуни в теплому місці. Потім несу до погреба, там прохолодно. Бочки на 10 відер не піднесу, прошу сусіда.

Квашену ягоду Таїсія ріже смужками згори донизу.

— Буває, квасять дольками в банках, але вони не такі. Треба брати цілий. На смак він кисло-солодкий.

80-річна Анастасія Поповиченко зі Сміли на Черкащині на зиму квасить яблука. Пізні сорти закладає в бочку, у розсіл із капусти або гарбуза. Так робить уже півстоліття.

Найсмачніший сорт Антоновка

— Колись, як виїжджали з друзями на природу, до всіх наїдків брали відро квашених яблук. Доки розкладали їжу — яблук як і не було. Коли подружка в селі заміж виходила, мої яблука ставили на весільний стіл.

Перед квашенням Анастасія Миколаївна тримає яблука місяць у погребі в ящиках.

— Даю їм улежатися, щоб зм"якли. На дно бочки кладу шар капусти. Її дрібно шаткую, пересипаю сіллю й переминаю руками, щоб пустила сік. Далі шар цілих вимитих яблук. І так доверху: капуста — яблука. Потім придавлюю камінцями. Через два дні, якщо в бочці не появився сік, заливаю своїм.

Заливку Анастасія Поповиченко готує з піввідра води, півсклянки солі та склянки цукру.

— Яблука з гарбузом квашу так само, як із капустою. Стиглий гарбуз мию, очищаю від шкірки й м"якоті. Тру на великій тертці. Перекладаю шарами. Гарбуз сік пускає менше, треба робити окремо. Яблука закладаю в жовтні, їмо всю зиму та весну. Найсмачніший сорт Антоновка.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни краще квасити цілими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути