— Люблю смачні напої, які не печуть груди, — каже Тамара Ширкова, 49 років, із села Кременець Рожищенського району Волинської області. — Роблю домашній кавовий лікер. Від гвоздики він має пряний смак, від згущенки — густину. Доливаю коньяк, бо горілка дає різкий присмак спирту.
Чотири столові ложки меленої кави заливаю половиною склянки води. Доводжу до кипіння і знімаю з плити.
Змішую у каструлі 100 грамів цукру, пів чайної ложки ваніліну і склянку води. Ставлю на середній вогонь. Доводжу до кипіння і вже на слабкому вогні проварюю 3 хвилини, помішуючи. Далі охолоджую до кімнатної температури.
Змішую у банці 300 мілілітрів коньяку, цукровий сироп та каву з осадом. Приправляю дрібкою кориці і двома бутонами гвоздики. Банку закриваю і струшую. Ставлю на добу в темне місце, а тоді фільтрую напій через марлю. Додаю 200 грамів згущеного молока і перемішую до однорідності. Переливаю у скляну пляшку та ставлю на добу в холодильник.
Коментарі