— Франція відома вишуканими запіканками. Популярні несолодкі гратени. Так і перекладається — "запікати". Готують з картоплі на основі молока і вершків, — каже Олена Мельник.
Працює кухарем у бакалії столичного супермаркету. Ріже тонкими кільцями 0,6 кг картоплі.
— Шматки по 2–3 міліметри. Чищену не мию, бо виплеснеться крохмаль. Буде необхідний, щоб загустити вершки.
У каструлі на середньому вогні доводить до кипіння 300 мл молока і 100 мл вершків 40% жирності. Всипає картоплю і перемішує, щоб її вкрили вершки. Приправляє сіллю і перцем, посипає мускатним горіхом. — За 2 хвилини зменшую вогонь. Варю 10 хвилин. Помішую, аби суміш не липнула до дна. Додаю 100 грамів сиру. Знімаю з вогню. Чавлю чотири зубці часнику. Змішую з картоплею і молоком. Усе переливаю у глибоку форму. Ставлю на 120 градусів у духовку на 25 хвилин. Гратен готовий, коли кінчик ножа легко його пронизує. Щоб зарум'янився, ставлю на верхню полицю і вмикаю найбільший вогонь на хвилину. Трохи даю охолонути, аби сир і вершки загусли.
Коментарі