середа, 11 січня 2006 19:34

Картопля, запакована по-французьки

 

Якось, повертаючись додому, зловила себе на думці: не знаю, що приготувати на вечерю. Макарони з томатною пастою і сиром, смажена картопля, борщ, навіть улюблена сирна яєчня — набридли. Та й у холодильнику — лише банка горошку та крабові палички. Що з цього вийде? Однак удома мене чекав сюрприз — мій хлопець на кухні чистив картоплю.

— Голодна? Роздягайся. Буде "картопля по-французьки". Поможеш нарізати м"ясо й цибулю, — до мого приходу Сашко купив курку! І для чогось ще й  фольгу.

Коли я зайшла на кухню, цибуля дочищалася. На моє запитання про рецепт Сашко хитро усміхнувся, мовляв, ситуація під контролем — рецепт знаю!

— А де хвостик, — питаю, бо хотіла порізати цибулю кружальцями. — Як її тримати? Кружечки вийдуть нерівними.

Довелося миритися з чоловічою кулінарною логікою і використовувати манікюр, щоб утримати цибулину.

Картоплю порізали кружечками, м"ясо — невеликими шматочками довжиною 3–5 см. Сир потерли на грубій терці. Запалили духовку, щоб прогрілася, і почали викладати суміш.

Сашко відмотує 40 см фольги, складає вдвоє та вистеляє нею фарфорову тарілку так, щоб кінці залишилися зовні (їх потім треба буде загорнути). Фольгу намазуємо вершковим маслом, щоб страва не пригорала.

Викладаємо шар картоплі, зверху — шар цибулі. Солимо, перчимо, поливаємо майонезом. Потім кладемо шар м"яса, на нього знову картоплю і цибулю. Присмачуємо приправами, поливаємо майонезом, притрушуємо тертим сиром та змащуємо кетчупом. Згортаємо фольгу докупи й скручуємо кінці. Ще раз обмотуємо імпровізовану тарілку фольгою, щоб трималася температура. Ставимо "вузлик" у духовку на годину-півтори (з чималим вогнем).

Картопля дивовижно запашна. Особливого смаку додають тушкована цибуля та суміш майонезу й кетчупу

— Здається, картопля готова. Чуєш, як пахне, — каже Саша. — Йди перевір.

Коли знімаєш фольгу, пахне кисло-солодким: суміш сирно-томатного аромату. Коли проколоти картоплю зубочисткою, і вона — м"яка, значить, готова.

Картоплю по-французьки їмо прямо з фольги, поклавши страву на тарілку, щоб не обпектися. Вона дивовижно запашна. Особливого смаку додають тушкована цибуля та суміш майонезу й кетчупу. Всі продукти, особливо м"ясо, стають м"якими.

Готували вечерю щонайменше дві години, а ковтнули хвилин за десять. Саша був гордий собою. А я далекоглядно роздавала похвали: колись вони надихнуть його приготувати ще щось смачненьке.

Я помила посуд, як і наказав мій шеф-кухар.

Що потрібно

На дві порції слід узяти 0,5 кг картоплі, 4 великі цибулини, 1 пакет майонезу, 200 г твердого сиру, 400 г м"яса, 0,5 пачки масла. Сіль, перець, кетчуп за смаком.

Якщо всю фольгу зсередини густо змазати маслом, картопля не тільки протушиться,а й підсмажиться по боках.

Зараз ви читаєте новину «Картопля, запакована по-французьки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути