понеділок, 09 вересня 2019 00:41

Кальвадос готують із яблук двох сортів

— Маю улюблений напій — кальвадос. Це яблучний бренді з насиченим ароматом і м'яким післясмаком. Уперше привіз його як гостинець із-за кордону. Тепер навчився готувати — на дистиляторі. Виходить не гірше. Для святкових застіль кращого напою не придумаєш, — каже 54-річний Віктор Онищенко з Миколаєва.

Бере 6 кг яблук солодкого сорту й 3 кг із кислинкою, 150 г родзинок, воду й дубові тріски.

— Пропускаю яблука через соковитискач. Сік переливаю в скляний бутель. Закидаю немиті родзинки. Натягаю на нього гумову рукавичку.

Ставить бутель у темне тепле місце на чотири-п'ять тижнів. Готовність продукту визначає за рукавичкою — вона має здутися. Рідина при цьому освітлиться й на дні ємності з'явиться осад.

— Готову брагу позбавляю пінки й проціджую через складену вдвоє марлю. Заливаю в дистилятор.

Робить одну перегонку. Отриманий самогон розбавляє водою до 18–20 градусів міцності. Переганяє вдруге.

— Під час другої перегонки відділяю "голови" й "хвости". Виливаю їх геть. Відбираю "тіло" самогону. Розбавляю його водою до 40–45 градусів.

Дубові тріски заливає окропом. Лишає в ньому на 10–15 хв. Перекладає в холодну воду. За півгодини її зливає. Дає тріскам просохнути. Тоді розкладає їх по скляних банках.

— Кладу так, щоб 1/3 об'єму посудини займали тріски. Заливаю яблучним спиртом. Банки щільно закриваю пробками. Ставлю в темне прохолодне місце для дозрівання. Мінімум на шість місяців. В ідеалі — на один-два роки.

Готовий кальвадос проціджує через фільтр. Робить його з вати й складеної в кілька шарів марлі. Напій розливає по пляшках.

— На цьому все — кальвадос готовий до споживання. Добре смакує з фруктами, шоколадом, сирами. Пити треба, нагрівши келих у долонях. Краще — невеликими ковтками.

Зараз ви читаєте новину «Кальвадос готують із яблук двох сортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути