Ексклюзиви
понеділок, 12 грудня 2016 07:25

Калиту з цукерками двічі мастять медом

Автор: ФОТО З САЙТА www.rst.kloomba.com
  Калиту роблять у формі калача, щоб зручно було при­в’язати до стелі. На вечорницях вішають на червону стрічку і по черзі кусають
Калиту роблять у формі калача, щоб зручно було при­в’язати до стелі. На вечорницях вішають на червону стрічку і по черзі кусають

— Калиту на Андрія печу з цукерками. Начинка тоді тягнеться, як твердий сир у піці, — каже житомирянка Ірина Мартинчук, 43 роки. — Раніше робила тільки з маком. Зараз він став майже "золотим", тому кладу його менше, а додаю родзинки. Калита виходить пухка, як паска, але з медовою скоринкою.

У чашку кладе 30 г вершкового масла і ставить на 30 с у мікрохвильову піч. 70 г родзинок заливає гарячою водою на 10 хв., щоб набрякли. Викладає на серветку просушити.

— Перед тим, як додавати родзинки в тісто, посипаю борошном. Так вони розподіляться по всій калиті, а не впадуть в одному місці. Родзинки можна замінити курагою. Її треба порізати кубиками.

Розводить у склянці теплого молока 15 г пресованих дріжджів. Додає 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі і 2 г ваніліну. Вбиває в суміш одне яйце. Додає розтоплене вершкове масло. Кидає півсклянки перетертого з цукром маку та родзинки. Просіває три склянки борошна і замішує тісто. Накриває його рушником, ставить на півгодини в тепле місце.

— Якщо тісту не дати відпочити, стане твердим.

Потім ще раз вимішує і формує круглий калач. Це зручно робити руками, змащеними олією. Посередині склянкою робить дірку. Велике деко з низькими бортиками мастить олією. Викладає в нього калач. Проколює виделкою в кількох місцях. ­200 г цукерок із варенням розрізає навпіл і начиняє ними тісто. Зверху мастить 2 ст. л. рідкого меду та жовтком. Ставить у розігріту до 180 градусів духовку. Пече 40 хв. до рум'яної скоринки.

— Півгодини не можна відкривати духовку, щоб не зайшло повітря. Тісто може опасти.

Виймає з дека калиту та накриває її рушником на 10 хв. Завдяки цьому виріб стане м'яким усередині та хрустким зовні. Мастить кали­ту медом, поки ще тепла.

— Потрібно промазати двічі. Перший раз — щоб утворилася скоринка, а другий — для смаку та користі. Бо мед від високої температури втрачає корисні властивості.

Зараз ви читаєте новину «Калиту з цукерками двічі мастять медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути