понеділок, 05 серпня 2013 05:15

Кабачки для запіканки тушкують у молоці

Автор: фото: Інна Москальчук
  Залиті маринадом свіжі кабачки їдять за 15 хвилин. Вони гострі, смакують на грінках та з курятиною
Залиті маринадом свіжі кабачки їдять за 15 хвилин. Вони гострі, смакують на грінках та з курятиною

Полтавка 44-річна Ольга Малиш півгороду засадила кабачками. Готує з них дієтичні страви двічі-тричі на тиждень.

— Кабачок майже не має калорій, бо більша половина — вода, — каже. — Можна їсти сирим. Перетерті або мариновані гарно підходять до м'яса. Кабачкові соуси та заправки беру на природу. Вони довго зберігаються на спеці. Друзі тільки так наминають, не треба гострих кетчупів і майонезів.

Мариновані кабачки готує за півгодини. 0,5 кг овочів ріже кругами по 2-3 мм, складає у глибоку миску. Кожен солить і посипає чорним меленим перцем.

— Окремо в мисочці змішую столову ложку цукру з 2 — яблучного оцту. Додаю гостру приправу по-корейськи, десь півпакетика. Гарно вимішую, щоб розтанув цукор.

Виливає на кабачки і ретельно перемішує.

— На іншій олії підсмажую дві порізані навпіл дольки часнику. Коли стає золотистим, викидаю. А пахучу олію додаю до кабачків, вона дає аромат. Приправлені овочі накриваю кришкою, на 10-15 хвилин ставлю до холодильника. Мариновані кабачки смакують на підсмажених грінках. Також кладу їх на бутерброди з курятиною. Вона ніжна, згладжує гострий смак маринаду.

Аджику з кабачків змішують із сирими тертими овочами. Беруть по дві морквини і болгарські перці, три цибулини.

— Кілограм кабачків перебиваю в блендері з овочами. Суміш має бути не як каша, ідеально, коли залишаються грудки. Тоді аджика буде хрумка.

Перебиті овочі ставить на вогонь із соняшниковою олією. На малому вогні тушкує зо 20 хв. За 10 хв. до кінця кладе один-два зубці тертого часнику, солить.

— Перцю треба багато, чайну ложку. Зразу після цього ллю 2 столові ложки томатної пасти. Якщо густо, додаю трохи води. Інколи використовую томатний сік. Усе разом ще 3-5 хвилин тримаю на вогні.

Подають кабачкову аджику як соус до смаженого чи тушкованого м'яса — свинини чи яловичини.

— Але м'ясо має бути прісне, без солі та перцю. Бо аджика сама по собі гостра. Добре йде із пареною рибою, смажена перебиває смак свіжих овочів.

Запечені кабачки Ольга Малиш готує з волоськими горіхами на томатній подушці.

— Кіло кабачків ріжу повздовж смужками товщиною в сантиметр. Легко обсмажую з обох сторін. На лист для запікання викладаю крупно порізані помідори, що перед цим ошпарюю кип'ятком та знімаю шкірку. Зверху на томати викладаю кабачки. Далі роблю начинку. Для неї мілко товчу 100 грамів горіхів. Змішую з пучком порізаної петрушки, 2 столовими ложками подрібнених сухарів та 100 грамами тертого твердого сиру.

Начинку розкладає рівномірно на скибки кабачків. У духовці запікає 30 хв. при 180°.

— Для дітей привчилася робити корисну кабачкову запіканку зі сметаною. Півкілограма ріжу кубиками і тушкую зі склянкою молока, доки стають прозорі та м'які. Готові протираю через сито, додаю 2-3 ложки манної крупи та дві порізані підсмажені цибулини. На вогні швидко помішую 10-15 хвилин. Треба, щоб до кінця розчинилася манка. Вона схоплює кабачки, не дає розлізтися. Коли вистигає, вбиваю два яйця, столову ложку цукру й трохи солі. Все добре вимішую, викладаю у форму для запікання та на годину в духовку. Сметану ставлю на стіл, її кладуть зверху на готову запіканку.

Хлібці сушать 12 годин

Полтавський кухар Віктор Хоменко, 47 років, випікає кабачкові хлібці з пророщеної пшениці.

— Середній кабачок перебиваю в блендері зі 100 грамами замочених горіхів кеш'ю. Туди ллю столову ложку соєвого соусу, сиплю грамів 300 пророщеної пшениці. Ще раз перебиваю. Суміш має бути без грудок. На кінець кидаю один-два зубки часнику, четвертину червоного перцю без зерняток, сушений кріп та чайну ложку сухої гірчиці. Знову подрібнюю.

Дві цибулини розрізає кільцями. Кладе до кабачкової суміші.

— Усе це викладаю на лист порціями по столовій ложці та в духовку на 12 годин при температурі 40 градусів. За цей час хлібці сушаться, стають як сухарики, всередині чути запечену цибулю. Смакують до борщу та супу.

Зараз ви читаєте новину «Кабачки для запіканки тушкують у молоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути