Олександра Настинець, 51 рік, із Мукачева Закарпатської області почала маринувати гриби. До лісу ходить із подругами. Від"їжджають компанією за 40–50 км від міста.
— Цього року гриби червакуваті. Їх мало, бо жарко, — розповідає Олександра Михайлівна. — У лісі сухо. Торік у цей час уже закрила дві банки, а цього літа лише раз жарили.
Козарики, підосиновики і квочку (гриби ростуть кущем, як опеньки, але удвічі тонші, тілесно-білого кольору) господиня маринує з оцтом і спеціями.
— Один раз їх одварюю двадцять минут у соленій воді, — ділиться жінка. — Промиваю, даю стекти. Доки стоять, роблю маринад: на півлітрову банку 200 грамів води, два-три листочки лаврушки, чотири-п"ять горошин чорного перцю. Хто любить гостре, можна й більше. Кладу чайну ложку солі й столову оцту. Як закипить, кидаю гриби й кип"ячу десять минут.
Ложкою з дірочками Настинець складає гриби в банку, потім заливає маринадом. 5–10 хв. стерилізує їх у каструлі з водою, консервує.
— Опеньки роблю ще добріші. Такі любимо їсти з жареною картоплею, — каже Олександра Михайлівна. — Жарю цибулю й болгарський перець. Солю, даю чорний і червоний солодкий мелений перець. Змішую з вареними грибами і вливаю три ложки оцту.
Суміш господиня викладає у банки, на дно кладе горошини перцю й лавровий лист. Стерилізує 20 хв., консервує.
Коментарі