Ексклюзиви
Понеділок, 31 березня 2008 14:33

Ірина Панченко посипає йоржики тертими вафлями

Автор: Фото: Наталя КАУЗАК
  Ірина Панченко та її чоловік Валерій люблять їсти шоколадні йоржики. Господиня нарізає корж кубиками не більше як три сантиметри
Ірина Панченко та її чоловік Валерій люблять їсти шоколадні йоржики. Господиня нарізає корж кубиками не більше як три сантиметри

35-річна черкащанка Ірина Панченко йоржиками називає шматочки пирога в шоколадній глазурі, обкачані у вафельних крихтах. Цю страву вона готує з особливою любов"ю. Коли навчалася в Полтавському інженерно-технічному інституті, її однокурсник Михайло Косар з Івано-Франківщини завжди привозив з дому кульочок шоколадних кубиків. Для друзів-студентів ті ласощі були справжнім святом.

У великий кухоль Ірина вбиває яйце, висипає склянку цукру й перемішує міксером. Маса має збільшитися вдвічі. У миску викладає маргарин.

— Пачку я зранку витягла з холодильника й поклала біля плити, де пораю, — розповідає жінка, ножем зішкрябує з обгортки рештки маргарину.

До нього виливає збите яйце з цукром та чотири столові ложки сметани.

— Добре, якби була не магазинна, а домашня, — Ірина облизує ложку. Усе ретельно перемішує. У кавову чашку всипає неповну чайну ложку соди, гасить оцтом і теж додає в тісто. Крізь сито просіює дві склянки борошна.

— Його не треба сипати більше, бо корж буде твердим, — зауважує господиня. — Тісто має бути рідким — викладаю його ложкою.

На чавунне деко з рівними краями Панченко кладе тісто і ставить у розігріту до 200 градусів духовку. Доки печеться корж, готує глазур.

Випечений корж став рум"яним і високим

— Мам, можна шоколад я буду мішати? — просить 11-річний син Влад.

— Хоч допомогти, три на тертушку вафлі. Їх багато не з"їси, — Ірина бере невелику каструльку-нержавійку й висипає туди склянку цукру. Додає чотири столові ложки какао, вливає півтори склянки молока. — Купую золотоніське, воно найменше зберігається, а значить, саме натуральніше, — зауважує господиня.

На невеликому вогні суміш доводить до кипіння, помішує, щоб не пригоріло. Прибирає з плити — хай вичахає.

— Ма, я вже не можу їх терти, — каже син. — Дай ложку шоколаду з"їсти?

Ірина дозволяє йому з"їсти трохи шоколаду, дотирає на великій тертці вафлі. Для присипки їх треба три пачки.

Випечений корж став рум"яним і високим. Жінка дає йому вистигнути і ріже на кубики 2х2 см.

— Не варто робити їх більшими за три сантиметри, бо як слід не просякнуть глазур"ю, — веде далі.

Йоржики вмочує в глазур і обвалює у тертих вафлях. Готові ласощі викладає на тарілку.

— Куди поцупив? Який проворний! — Ірина легенько ляскає по руці Влада, який потягнув зі столу шоколадного кубика.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Панченко посипає йоржики тертими вафлями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода