понеділок, 01 квітня 2013 06:00

Хінкалі начиняють шпинатом і грибами

Автор: фото з сайта www.torakid.com
  Тісто для грузинських хінкалі роблять як на вареники. Всередину закладають фруктову, овочеву чи м’ясну начинки
Тісто для грузинських хінкалі роблять як на вареники. Всередину закладають фруктову, овочеву чи м’ясну начинки

Шеф-кухар столичного ресторану "Хінкалі" 37-річний Сергій Продченко готує у піст однойменну страву з капустою. Вона — найважливіша на столі.

— Хінкалі для грузинів — як вареники для українців. Є солодкі — у киселі з вишнею та маком, овочеві, м'ясні, з птицею, з кролем. Виглядають як мішечки з начинкою і бульйоном.

Робить тісто, як на вареники. На 2 кг борошна бере 1 л води, три яйця, дрібку солі.

— Тісто має бути тонке, але не рватися, бо витече бульйон. Тоді хінкалі втратять смак. У нас є спеціальна машина. Розкачує на міліметр-два. Але і вдома так можна зробити. Розкачали — загорнули з боків і знову розкачали. Так три-чотири рази. Тоді стає однорідне, щільне і тонке. Ріжу за кількістю порцій. Розкачую, викладаю начинку і збираю всі краї у складочки, як спідницю-плісе.

— Залежно від начинки складаю хвостик — круглий, трикутний або обрубаний. Якщо телятина — роблю рівний, зі шпинатом — приплюснутий.

Натирає в казан капустину, до неї кидає терті цибулину і моркву, 1 ст. ложку томатної пасти.

— Тушкую в казанку з півгодини на невеликому вогні. Смачно виходить із чорносливом, порізаним тонкими скибочками. Наприкінці додають спеції.

Начинка годиться будь-яка. Можна посмажити гриби з цибулею, яйцем.

— Перекручують будь-яке м'ясо зі спеціями, додають бульйону, розводять і кладуть туди. Фарш не має бути сухий. Смачні пісні хінкалі зі шпинатом і грибами. Ріжу і тушкую півкіло мороженого шпинату. Додаю дрібно порізану цибулину, 100 грамів знежирених вершків, сіль, перець і трохи сиру сулугуні, аби було в'язке. Півгодини тушкую в казанку, щоб цибуля просмажилася.

Кидає в окріп. М'ясні варяться до 10 хв., грибні або капустяні — 3-4. До них подають соуси сацебелі, ткемалі.

— Цю страву беруть руками, доки парує. Спершу надкушують і випивають бульйон. Тоді їдять начинку. Хвостики відкладають. Так рахують, хто скільки з'їв.

Буряк мелють із горіхами

— У піст також готуємо ситну грузинську закуску — пхалі, — говорить Сергій Продченко. — Це кульки з печеного буряка з волоськими горіхами, з часником і грузинськими спеціями.

700 г буряка запікає в духовці 40 хв. до готовності.

— Має бути м'який, як на вінегрет. 200 грамів горіхів підсушую в духовці при 170 градусах 15-20 хвилин. Постійно помішую. Коли є запах і золотистий колір — готові. Тоді знімаю шкірку. З сирих не очищується.

Меле у блендері горіхи з буряком. Додає по дрібці часнику і хмелі-сунелі.

— Має бути однорідна маса, як паштет. Ліпимо кульки. Але можуть бути різні форми. Замість буряка підійде зелена спаржева квасоля. Її так само відварюють і перебивають у блендері. Волоські горіхи присутні всюди. Зверху кожну кульку прикрашаємо гранатовим зерном. Гостям подобається. Ця закуска добра з грузинським хлібом шоті.

Зараз ви читаєте новину «Хінкалі начиняють шпинатом і грибами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути