Львів'янка 26-річна Марія Гуляшвілі торік вийшла заміж за грузина Ніколоза. На кілька місяців їздила в рідне місто чоловіка Батумі. У свекрухи навчилася готувати кілька національних страв. У Львові часто пече хачапурі по-аджарськи. Це пиріжки із дріжджового тіста із начинкою з сиру сулугуні та напівсирого яйця всередині.
— У Грузії їсти смачно люблять усі. Жінки і чоловіки чудово готують, — розповідає Марія. — Свекруха Нані розказала, що в кожному регіоні рецепти різняться.
Начинка в хачапурі по-аджарськи зазвичай важча за тісто. На 10 порцій Марія бере 600 г борошна вищого ґатунку, дві склянки молока.
— Також 12 грамів сухих дріжджів. Усім рекомендую, бо тісто краще підходить на таких.
У велику миску просіює борошно, додає дріжджі. Трохи підігріває молоко, розчиняє чайну ложку цукру та 1,5 — солі. Виливає повільно в борошно. Вимішує тісто до стану густої сметани, розминає грудки пальцями. Додає ложку рафінованої олії. Накриває тісто рушником і ставить у тепле місце.
— У селах зазвичай це піч. А я живу у квартирі — ставлю під батарею. Тісто має підходити 3 години. Ще годину займе випікання пиріжків.
Два-три рази тісто обминає руками, щоб вийшов вуглекислий газ від дріжджів.
— Для начинки потрібно 200 грамів сиру сулугуні, але не копченого, який "до пива". У звичайному магазині його важко знайти. Є у великих супермаркетах. Якщо не знайдете — беріть бринзу. Натріть на тертці сир, поперчіть, змішайте з яйцем.
За 3 год. тісто стає еластичним, підходить удвічі. Марія додає трохи борошна, формує товсту ковбаску. Розрізає на 10 рівних частин. Кожну формує човником.
— Розкачайте тісто, боки скрутіть у трубочки, кінчики добре закріпіть. Покладіть на деко, посипане мукою, змажте тісто яйцем. Усередину човника товстим шаром викладіть начинку.
Ставить хачапурі в розпечену духовку на 15 хв. Коли краї тіста зарум'яняться, виймає деко. Усередину хачапурі виливає по одному яйцю. На 3 хв. повертає у духовку. Яйце має трохи запектися, але залишитися рідким усередині.
— Перекладіть готові хачапурі на тарілку і додайте по грудці вершкового масла. Аджарські хачапурі їдять, відламуючи шматки тіста і вмочуючи їх у сирно-масляну начинку. Перед тим, як їсти, яйце розмішують із сиром виделкою. Хачапурі має бути рум'яне, з хрусткими бортиками, сухим денцем і м'яким м'якушем.
Марія інколи робить листкові хачапурі.
— У магазині купую готове 2-кілограмове тісто. Розкачую, розрізаю на 10 невеликих квадратів. Сир сулугуні натираю на крупну тертку, розминаю із 30 грамами вершкового масла. У центрі кожного квадрата викладаю начинку, краї защіпаю зверху. Випікаю такі хачапурі 15 хвилин у розігрітій духовці. Перед подачею на стіл поливаю розтопленим маслом.
Коментарі