Грецька їжа дуже схожа на українську. Так вважає шеф-кухар столичного ресторану грецької кухні "Олвіо" 23-річний Володимир Шмаргун, який два роки працював із шеф-кухарем із Греції у готелі "Дніпро". На столі у греків, каже Володимир, теж є суп, голубці, картопля. Улюблена страва з овочів та м"яса — мусака.
— Мусаку готують із восьми шарів: перший — картопля, третій — фарш, п"ятий— баклажани, сьомий — помідори, решта — твердий сир.
Спершу на оливковій олії смажать цибулю кубиками. Очищену від сухожилля яловичину двічі пропускають через м"ясорубку. Фарш кидають до цибулі й обсмажують до сірого відтінку. Додають біле сухе чи напівсолодке вино, якщо є. Через 10 хв. — томатні пасту та сік, перець, сіль, мелену гвоздику та часник. Посипають страву білими сухарями й вимішують.
Баклажани очищають від шкірки і нарізають кільцями товщиною в сантиметр, солять. Коли овочі пустять сік — промивають. Шматочки обкачують у муці і смажать на сковороді.
При варінні соус стає густим. Його солять, додають мускатний горіх і жовтки
Почищену картоплю нарізають кільцями товщиною півсантиметра. Обсмажують, як і баклажани, але без муки.
— До мусаки готують молочний соус. Вершкове масло смажать із мукою до бежевого кольору. Поступово доливають молока. При варінні соус стає густим. Його розмішують, солять, додають мускатний горіх і жовтки. Рідину збивають міксером, щоб не було грудок.
На велике деко викладають картоплю так, щоб було вкрите дно. Посипають її натертим сиром. Так само інші шари: фарш — сир, баклажани — сир, помідори (кільцями без шкірки), соус і знову сир. Страву тушкують в духовці до рум"яної скоринки 20–30 хвилин.
— Греки також люблять рибу, баранину, бобові, маслини й оливки, — розповідає Володимир Шмаргун. — На Різдво вони запікають індичку і варять із неї суп. На Масляну подають суп з овочами та потрошками та фарш із печінки та легенів, запечений у кишці. А на Пасху печуть пиріжки з дірочками всередині.
300 г картоплі, 250 г баклажанів, 200 г помідорів, 300 г яловичини, 80 г цибулі, 50 г білого вина, 30 г томатної пасти, 50 г томатного соку, 50 г білих сухарів, 50 г твердого сиру, зубець часнику
На соус: 50 г вершкового масла, 40 г муки, 80 г молока, 2 жовтки
Баклажани запікають у духовці 15 хвилин
Одна з найпопулярніших грецьких страв — фаршировані квасолею баклажани. Овоч розрізають уздовж і виймають середину. Її нарізають кубиками — це один зі складників начинки. Також подрібнюють цибулину й печериці. В окропі ошпарюють помідор, щоб легко зняти з нього шкірку — теж ріжуть. Усі наповнювачі смажать окремо на олії. Потім змішують. Додають натертий на терці зубець часнику, консервовану або відварену квасолю. Солять, заправляють зеленню та перцем. І тушкують все разом ще 10 хв.
— Щоб половинки баклажана не гірчили, греки натирають їх сіллю. Через 10–15 хвилин овочі розм"якають і пускають сік. Їх промивають, кладуть начинку і запікають на маленькому вогні до золотистого відтінку в духовці 15 хвилин, — каже шеф-кухар столичного ресторану грецької кухні "Олвіо" Володимир Шмаргун.
Коментарі