— Гороховий суп варю часто. У мене всі діти його люблять. Взимку виходить жовтий, а влітку зелений, — каже 47-річна Марина Яковенчук із Козятина Вінницької області.
— Цікавіший смак виходить з імбирем. Свіжий горох робить суп солодкуватим, а імбир — трохи пекучим, — продовжує жінка.
Чистить 2 картоплини. Ріже кубиками цибулину, моркву тре тонкою соломкою. Смажить усе у сковороді на середньому вогні до золотистого кольору і знімає з плити. Наливає в каструлю 2 л води і кладе 0,5 кг зеленого горошку.
— Якщо хочу густіший суп, наливаю не два, а один літр води.
Додає картоплю і доводить до кипіння. Потім кладе смажені овочі, зменшує вогонь і варить, доки картопля не стане м'якою. Збиває суп блендером до однорідної маси. Кидає 1/2 ч. л. солі та 1/4 ч. л. чорного меленого перцю.
— Солю суп майже в кінці. Якщо зробити це відразу, горох затвердне.
Чистить шматок імбиру довжиною 5 см. Тре його на дрібній тертці. Додає порізаний кріп. Посипає сумішшю суп у тарілках перед подачею.
Крутони сушать у духовці
— Раніше до супу робила сухарики з чорного хліба, доки не спробувала крутони. Це маленькі скибочки білого або висівкового хліба, які можна класти в салати зі свіжих овочів, — каже Марина Яковенчук з Козятина Вінницької області. — Готувати їх можна не тільки з часником, але й із прянощами. Я додаю куркуму та тру твердий сир.
Ріже хліб кубиками по 1,5 см та кладе у глибоку миску. Бризкає олією, посипає дрібкою солі, сумішшю мелених перців та пів чайної ложки куркуми. Додає три зубчики часнику, порізані кубиками. Добре перемішує, щоб кожен шматок був в олії. Залишає хліб на 2 хв., щоб набрався спеціями. Тоді тре на дрібній тертці в окрему миску 50 г твердого сиру. Розігріває духовку до 170°C і розкладає крутони на деку. Зверху посипає сиром і підсушує в духовці 15 хв. до золотистого кольору.
Коментарі