понеділок, 09 листопада 2020 07:50

Гарбузовий запах перебивають горіхами

Автор: WWW.YE.UA СВІТЛАНА ЯСЬКОВА
  Пиріг випікають 50 хвилин за температури 180 градусів. Покривають шоколадною глазур’ю. У розрізі десерт нагадує візерунок зебри
Пиріг випікають 50 хвилин за температури 180 градусів. Покривають шоколадною глазур’ю. У розрізі десерт нагадує візерунок зебри

— Із гарбуза роблю пиріг-зебру. Два види тіста викладаю так, що виходить цікавий візерунок, — розповідає Лілія Кіщак, 57 років, із Кропивницького. — Тут вдало поєднуються солодкуватий гарбуз і шоколадна глазур. Випічка пахне апельсином.

Перетираю 60 грамів масла та 100 грамів цукру. Додаю 150 грамів борошна, дві столові ложки какао і чайну ложку розпушувача. Вбиваю двоє яєць і вводжу 50 грамів сметани. Натираю цедру з одного апельсина й перемішую.

Окремо готую помаранчеве тісто. 150 грамів запеченого гарбуза збиваю блендером у пюре. Додаю 50 мілілітрів олії і чайну ложку розпушувача. Вводжу збите яйце із 50 грамами цукру. Просіюю 150 грамів борошна й замішую тісто.

Дно роз'ємної форми застеляю пергаментом для випічки. По черзі столовою ложкою викладаю шоколадну й гарбузову суміші. Ті розподіляються по формі, утворюючи візерунок. Печу в розігрітій духовці за температури 180 градусів 50 хвилин. Потім поливаю шоколадною помадкою. Її роблю з чотирьох столових ложок крижаної води, столової ложки крохмалю, по три столові ложки цукрової пудри і какао. Перемішую до однорідності й покриваю пиріг.

Коли немає часу гратися з двома видами тіста, роблю простіший пиріг. Додаю горіхи, щоб перебити гарбузовий запах.

Змішую яйце, дві столові ложки холодної води, склянку просіяного борошна і 100 грамів порізаного на крихту масла. Тісто розкачую, викладаю у круглу форму для випікання і роблю бортики. Корж проколюю виделкою, щоб при запіканні не здувся. Ставлю форму в холодильник на 15 хвилин, а тоді випікаю у розігрітій духовці 20 хвилин. Окремо запікаю 0,5 кілограма гарбуза, очищеного від насіння. Розминаю виделкою. Додаю 100 грамів подрібнених волоських горіхів, сік із половини лимона, 100 грамів меду і двоє збитих яєць. Перемішую і виливаю на спечений корж. Готую у духовці ще 40 хвилин, поки начинка не загусне.

Сирну запіканку присмачують цедрою

— Як тільки починається сезон гарбузів, готую з ними запіканку, — каже 48-річна Світлана Ярова з міста Гола Пристань Скадовського району Херсонської області. — 800 грамів очищеного та запеченого гарбуза перебиваю блендером або перетираю крізь сито. 100 грамів пюре відкладаю. До решти додаю 70 грамів цукру, цедру одного апельсина, двоє збитих яєць, дві столові ложки крохмалю. Перемішую.

0,5 кілограма кисломолочного сиру перебиваю блендером. Додаю 100 грамів цукру, двоє збитих яєць, столову ложку крохмалю, 25 грамів маку. Перемішую.

Дно роз'ємної форми застеляю пергаментним папером, змащую маслом. У центр форми по черзі викладаю по дві столові ложки сирної та гарбузової маси. Для рівномірного розподілення постукую формою по столу. Щоб запіканка нагадувала квітку чи зірку, проводжу шпажкою від стінок форми до центру, утворюючи "хвильки".

Випікаю у розігрітій духовці 40 хвилин за температури 170 градусів. Покриваю заливкою. Змішую 100 мілілітрів сметани, 30 грамів цукру, яйце та 100 грамів відкладеного гарбузового пюре. Запікаю ще 10 хвилин.

Оксана ДУХНИЧ

Зараз ви читаєте новину «Гарбузовий запах перебивають горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути