Віра Амброщук, 57 років, із Маріуполя Донецької області радить додавати гречане борошно у страви.
— Я в котлети добавляю гречану муку. Тоді вони виходять незвичними, із пікантним присмаком, — розповідає Віра Іванівна. Пасерує в олії чотири дрібно порізані цибулини. Коли цибуля стає ледь прозорою, всипає склянку гречаного борошна. Додає півсклянки води, перемішує. — Можна додавати і більше води, хто любить сочні котлети. Потім всю цю масу доводжу до кипіння і виливаю у підготовлений м"ясний фарш.
Жінка каже, що за цим рецептом можна готувати котлети зі свинини, телятини, курятини.
— Гречка облагородить усе, — продовжує вона. Додає в котлетну масу одне яйце. — Хто хоче, може і два розбити. Але мені здається, що з одним яйцем котлети виходять пухкіші. Бо в поєднанні з гречкою вони стають "резиновими".
Солить, перчить, набирає меленої кориці на кінчик ножа, додає до котлетної маси.
— Кориця тут кстаті — додає котлетам вишуканості та гарного запаху. Вони тоді аж солодкими здаються.
Котлети Віра Іванівна радить тільки обсмажувати з обох боків, не тушкувати.
— Якщо їх протушити, можуть утратити форму. А так вони навіть холодні смачні. Єдиний недолік у них — трохи темнуватий колір. Щоб його змінити, можна зробити морквяний соус.
Сода потрібна, щоб млинці не вийшли дубовими, коли вистигнуть
Віра Амброщук натирає моркву на дрібній тертці. Дрібно нарізає цибулю, кріп. Всипає в невелику каструлю, додає одну чайну ложку пшеничного борошна. Усе заливає півсклянки води.
— Іноді й молоко беру замість води. Тоді заварюю соус, на маленькому вогні кипить хвилини п"ять–сім. Поливаю ним котлети перед подачею на стіл. Вони смакують і з картоплею, і з різними овочами, салатами. Підійдуть і до каш.
Господиня спробувала поекспериментувати також із кабачками. Натерла чотири середні кабачки на крупну тертку. Порізала чотири цибулини, припасерувала.
— Потерті кабачки треба трохи віджати, бо тоді фарш вийде занадто жидким, — коментує Віра Іванівна. Висипає в миску з кабачками цибулю зі сковорідки, вбиває три яйця, додає півсклянки гречаного борошна. Солить, перчить, сипле соду. — Сода потрібна, щоб млинці не вийшли дубовими, коли вистигнуть. На таку кількість кабачків її вистачить і півчайної ложки.
Отриману масу добре вимішує, доки на плиті гріється сковорода з олією. Потім ложкою формує котлети. Обсмажує з обох сторін.
— Попробуйте, яка смакота! Наче справжні котлети, — пропонує жінка. — Хто не бачив, як вони робляться, ніколи не здогадається, що тут немає м"яса.
Коментарі