
— Еклери — популярний десерт в Україні. Не такі складні, як модні тепер макарони, але й вишуканіші за пиріг чи печиво. Готувати не важко в домашніх умовах, але треба дотримуватися рецептури та знати кілька секретів, — розповідає 25-річна Мирослава Шуль із Рівненщини. Веде кулінарну сторінку в соцмережах.
Для тіста на приблизно 30 еклерів довгуватої форми треба 150 г борошна, 180 мл води, 100 г вершкового масла, 4 яйця, 5 г розпушувача, сіль. Підсолену воду виливає в сотейник, додає масло. Ставить на невеликий вогонь, доводить до кипіння.
— Масло має повністю розчинитися, — каже господиня. — Увесь час потрібно перемішувати дерев'яною ложкою чи лопаткою. Від залізної тісто згортається, утворюються крупинки. Борошно і розпушувач всипаю поступово. Наприкінці тісто має легко відставати від стінок та дна.
4 яйця збиває міксером, вливає в охолоджене тісто. Якщо додати у гаряче, вони згорнуться. Ще раз збиває міксером до густоти сметани, з дерев'яної лопатки легко відділяється.
Розігріває духовку до 180°C. На деко з пергаментом викладає еклери за допомогою кондитерського мішка.
— Форму роблю різну — від круглих до довгуватих, — каже. — Можна викладати і за допомогою ложки. Треба робити між кожним еклером відстань 2–2,5 сантиметра, бо вони збільшаться в об'ємі. Випікаю 35–40 хвилин. Духовку під час приготування не відкриваю — тоді в еклері не утвориться порожнина. Готові тістечка мають бути легкі, світло-коричневого кольору й порожніми всередині.
Доки еклери печуться, готує солодку начинку із сирним кремом. Звечора 400 г сметани лишає на ніч у ситі — аби стікала зайва волога. 200 г сиру перетирає через сито, щоб не було крупинок. У блендері збиває сметану, сир та 150 г цукрової пудри або цукру. Додає екстракт ванілі. Маса виходить солодкою, але з кислинкою.
Готові вистиглі еклери начиняє за допомогою кондитерського мішка. Робить у тістечку знизу невеликі отвори, наповнює сирною масою. Прикрашає смородиновим варенням або шоколадом. Зберігати тістечка слід в холодильнику, дістаючи за 10–15 хв. до подачі.
Профітролі роблять з печінковим паштетом
— Еклери роблять не лише з солодким кремом, — каже Мирослава Шуль. Це ще й варіант фуршетної закуски. Круглі заварні тістечка із солоними м'ясними, рибними, сирними, овочевими начинками називають профітролі. Тісто готують так само.
Солоний крем роблять із курячої печінки. Для начинки 30 профітролей бере 500 г курячої печінки, моркву, дві цибулини, мускатний горіх і спеції за смаком.
У сковорідці на олії підсмажує порізану цибулю, додає терту моркву. Потім — вимиту і порізану печінку. Накриває кришкою, тушкує 20 хв. Додає 5 ст.л. сметани, дрібку мускатного горіху, сіль та перець. За кілька хвилин знімає.
— Збиваю блендером у паштет, кондитерським мішечком начиняю заварні. Подаю охолодженими.
Коментарі