
51-річна Галина Стець із райцентру Козова на Тернопільщині пече у піст рогалики.
— Кого не пригощаю пиріжками — ніхто не вірить, що то пісні. Бо дуже пухкі й добрі виходять, — запрошує на кухню. — І в піст хочеться чогось смачного. А цей рецепт ідеально підходить.
Господиня наливає у каструльку півтори склянки води, півсклянки олії, стільки ж цукру. Ставить на вогонь, доводить до кипіння. Тоді знімає з плити, щоб трохи остигло.
— Рідина має бути теплою, але не гарячою. Інакше дріжджі просто зваряться. І тісто не матиме на чому рости.
Дістає з холодильника половину пачки дріжджів. Розводить їх у каструлі з сумішшю. Всипає півпачки ванільного цукру. Додає п'ять із половиною склянок муки, невеликими порціями вливає рідину і замішує.
— Зазвичай дріжджове тісто ставлять одразу в тепло, щоб добре підійшло. А тут треба, навпаки, відносити на холод. Залишаю його в холодильнику. Через годину збільшується вдвічі. Тоді розкачую завтовшки у півсантиметра. Ріжу паляницю спершу на три смуги, потім упоперек — на трикутники. Накладаю на частину варення, а на другу — перетертий із цукром мак. Згортаю рогалики, виходить десь 30 штук. Можна й звичайні пиріжки робити або піцу.
Галина Стець кладе рогалики на змащене олією деко. За годину ставить його в розігріту духовку на 20 хв. Гарячу випічку змащує сиропом із двох ложок води та цукру, аби вилискувала. Накриває рогалики лляним рушником, щоби "відійшли".
Коментарі