— Восени часто готую салат із гарбуза. Від нього добре худнуть, — каже киянка Оксана Лящук, 35 років. — Кілограм гарбуза нарізую кубиками, перемішую з чайною ложкою куркуми і меленого імбиру, солю, перчу, додаю дві столові ложки оливкової олії. Викладаю на противень, застелений фольгою. Запікаю півгодини.
Для заправки Оксана розпарює жменю родзинок. Остуджує їх, поливає 2 ст. ложками оливкової олії. На листя салату викладає печений гарбуз, руколу, підсмажені кедрові або інші горіхи й заправляє родзинками зі спеціями.
Із гарбуза господиня також пече торт.
— Готую окремо тісто, сирну і гарбузові маси. Для коржа замішую два стакани муки, півстакана цукру, дві столові ложки какао, пачку порошку для випічки і 130 грамів масла. Тісто ділю навпіл — одну частину викладаю у форму, другу заморожую.
Для сирної маси Оксана Лящук бере 0,5 кг домашнього сиру, склянку цукру, три яйця. Додає упаковку порошку для випічки, півсклянки сметани, 3 ст. ложки манки. Для запаху використовує цедру одного лимона. Усе добре вимішує блендером.
— Півкілограма порізаного гарбуза печу в духовці, потім збиваю. Додаю три столові ложки цукру, яйце, порошок, 50 грамів розтопленого масла. Викладаю гарбузове і сирне пюре шарами на тісто. Зверху тру заморожене тісто й посипаю подрібнені горіхи. Випікаю годину.
Коментарі