пʼятниця, 11 червня 2010 06:49

До полуничного супу додають морозиво

Автор: фото: Тарас Подолян
  Шеф-кухар Ігор Дика із київського бару ”Віолас Бірштубе” приготував полуничне карпачо і коктейль з ягід, м’яти, лимонаду та льоду
Шеф-кухар Ігор Дика із київського бару ”Віолас Бірштубе” приготував полуничне карпачо і коктейль з ягід, м’яти, лимонаду та льоду

Від початку літа у київському барі "Віолас Бірштубе" на бульв.  Шевченка з"явилося полуничне меню. Відвідувачам пропонують карпачо з полуниці за 40 грн, млинці з полуницями та морозивом — 45 грн, полуничний мохіто — 65 грн. За 30 грн можна скуштувати ягід зі сметаною, полуничний чизкейк чи суп із морозивом.

Готувати карпачо шеф-кухар 23-річний Ігор Дика починає із соусу. Виливає у миску 60 г сметани, додає 50 г цукру і 30 г полуничного гренадину (сиропу. — "ГПУ"), перемішує. Масу рівномірно розподіляє на дні широкої тарілки. 250 г вимитих та почищених від плодоніжок полуниць нарізає тонкими скибками і викладає на шар соусу. Посередині кладе кульку ванільного морозива, прикрашає листям м"яти та збризкує іншим сиропом — топінгом.

— Карпачо — традиційна страва італійської кухні. 1950 року у Венеції її придумав Джузеппе Чіпріані, власник культового "Гарріс Бар", — каже Ігор Дика. — Назвав страву на честь живописця доби Відродження — Вітторе Карпаччо. У його картинах багато червоного кольору. Спочатку карпачо готували тільки з яловичини, потім так почали називати будь-який тонко нарізаний продукт — м"ясо, рибу, гриби, овочі, фрукти.

Для приготування полуничного супу кухар збиває у блендері вимиті й очищені від плодоніжок полуниці. Викладає у глибоку тарілку та додає кілька кубиків льоду. Каже, страва має бути прохолодною. Зверху кладе кульку ванільного морозива і прикрашає листиками м"яти.

Іноді полуничні супи присмачують вином, шампанським, чорним перцем, корицею, сухариками, кидають рис.

Для тришарового чизкейку Ігор Дика готує бісквіт. Для цього 10 жовтків перемішує із 300 г борошна. Додає 1 ч. ложку гашеної соди. Далі — білки, збиті з 200 г цукру. Масу виливає у форму та випікає 20–25 хв.

Ягоди покращують роботу мозку, нирок, серця та шлунка, підвищують працездатність

Наступний шар — сирна маса. Для її приготування розводить у 200 мл води порошок для полуничного желе, додає 150 г цукру, 50 г полуниці, 200 г сиру і перемішує. Каже, підійде сир будь-якої жирності. Потім додає до суміші 125 мл вершків. Готову сирну масу виливає на бісквіт. Наостанок кухар нарізає скибками полуниці, викладає на сирну масу та заливає полуничним желе — щоб "конструкція" краще трималася.

— Закуповуємо полуницю на Бессарабському ринку. Ранні сорти не використовували, бо в них забагато пестицидів, та й смаку ніякого. Полуничні страви часто замовляють, бо це смачно і корисно. Ягоди містять вітамін С та фолієву кислоту. Покращують роботу мозку, нирок, серця та шлунка, підвищують працездатність.

Зараз ви читаєте новину «До полуничного супу додають морозиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути