пʼятниця, 15 квітня 2011 03:00

Цукерки з домашнього сиру обкачують у какао

Автор: фото: Марія КУЗЬМИН
  Володимир Оринчак зі Старого Самбора на Львівщині їсть цукерки  ”Лакомка” з домашнього сиру. Вони застигають у холодильнику за 15 хвилин
Володимир Оринчак зі Старого Самбора на Львівщині їсть цукерки ”Лакомка” з домашнього сиру. Вони застигають у холодильнику за 15 хвилин

— "Лакомки" з домашнього сиру у нас йдуть на ура. Маю багато рецептів. Двічі на тиждень щось готую, — каже Марія Коралевська, 34 роки, із села Головецько на Львівщині. — Інакше діти сиру їсти не хочуть.

Найчастіше Марія готує торт з солодким крекером, желе та сиру.

— Пекти його не треба, робиться дуже швидко. Кілограм домашнього сиру перемелюю на м'ясорубці, додаю 250 грамів м'якого масла, пачку ванільки, склянку цукру. Якщо сир кислий, цукру можна трохи більше. Дерев'яною ложкою добре вимішую. Це маса для торта.

Тортівницю вистеляє харчовою плівкою. Кладе півпачки подрібненого крекеру. Зверху — шар сирної маси. І знову крекер. Окремо розводить у склянці окропу пачку желатину. Коли маса злегка застигла, виливає на торт. Прикрашає дольками мандарина, ківі чи свіжими або мороженими ягодами.

Торт на ніч ставить у холодильник. Зверху посипає тертим шоколадом, а боки обліплює кукурудзяною кашею "Хвилинка" або подрібненими вафельними листами.

— Цукерки "Рафаелло" із домашнього сиру я сама придумала. Приблизно півкілограма сиру розтираю з маслом, цукром та пачкою подрібненого печива "До кави", родзинками. Формую з маси кульки, обкачую у кокосовій стружці або какао. Ставлю у холодильник, доки не стверднуть.

Для запіканки маринують півкілограма нарізаних пластинами яблук. 10 хв. тримають їх зі 100 г родзинок, натертою цедрою та соком половинки лимона.

— Півкілограма сиру розтираю з чотирма жовтками і 5 столовими ложками цукру. Додаю три столові ложки манки, пакетик ванільного цукру та розпушувача. Окремо збиваю білки з дрібкою солі на густу піну. Вимішую сирну масу з яблучною. Наприкінці ввожу білки. Перекладаю все у форму і печу 30–40 хвилин, доки запіканка не стане золотистою. Діти їдять її і гарячою, і холодною. Люблять полити сметаною або медом.

Голландський сир варять з кропом або кмином

— Із домашнього сиру роблю голландський. Дешевше, ніж у магазині, і 100-процентно натуральний, — говорить Марія Коралевська. — Кілограм перемеленого сиру додаю до літри кип'яченого молока. На повільному вогні постійно перемішую, доки не стане сироваткою. Тоді відціджую і додаю сире яйце, столову ложку масла, чайну погашеної оцтом соди, солі за смаком. Жменю кмину чи кропу. Знову ставлю на легкий вогонь.

Коли сир стане тягучим, перекладає його на харчову плівку, згортає "у ковбасу" і на кілька годин кладе у холодильник. Сир не має дірок, його їдять з хлібом, роблять салати. З молока, в якому він варився, роблять тісто на млинці.

 

Зараз ви читаєте новину «Цукерки з домашнього сиру обкачують у какао». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути