Ексклюзиви
пʼятниця, 07 жовтня 2011 07:30

Цибулю на борщ розтирають з квашеними помідорами

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Гості куштують борщ на фестивалі страви в селі Правилівка на Вінниччині. Господині намагалися здивувати незвичними рецептами
Гості куштують борщ на фестивалі страви в селі Правилівка на Вінниччині. Господині намагалися здивувати незвичними рецептами

У селі Правилівка Оратівського району на Вінниччині відбувся щорічний фестиваль борщу. Господині привезли страви у великих каструлях та бідонах.

— Тільки в моїй хаті борщ варять за 10 різними рецептами. Улюблені — з опеньками та свіжим огірком, — каже 36-річна Ольга Козир із Калинівки. Виховує чотирьох дітей. Щодня готує комплексний обід з борщу, каші і солодкого. — 5-літрової каструлі вистачає на раз. Рештки віддаю собакам. Щодня варю свіже.

У велику каструлю кладе 300 г свинячих ребер, склянку квасолі, подрібнені морквину і буряк.

— Квасолю намочую звечора, тоді вариться півгодини. Краще моркву з бурячком порізати брусочками, а не терти. Тоді борщ матиме кращий вигляд. Коли закипить, зменшую вогонь. Доки вариться, ладнаю зажарку. Беру кусочок сала або смальцю, розтоплюю і кидаю порізану цибульку, зубок дрібно порізаного часнику. Додаю 3 ложки сметани й 1 томату. Знедавна почала класти і свіжий огірок. Він надає незвичайного смаку. Тру і добавляю прямо в зажарку.

Окремо нарізає півкапустини, додає в борщ разом із засмажкою. Солить і перчить за 5 хв. до кінця. Коли готовий, кладе цілу гірку перчину на 5 хв.

51-річна Валентина Богач із села Війтівка Бершадського району варить весільну страву.

— У нас традиція на другий день весілля йти на борщ, причому із самого ранку. Щоб вийшов наваристим, кладу окіст і ребра. Варю, допоки м'ясо не відстає від кісток. Тоді закидаю на 5-літрову каструлю вісім картоплин і невелику жменю кислої капусти. Квасолю відварюю окремо на маленькому вогні. Доки готується картошка, на сковорідці смажу червоний буряк, моркву. А в іншій пательні — зо дві дрібно порізані величенькі цибулини. Розтираю її в макітрі з квашеними помідорами, туди ж додаю зубчик часнику. Все складаю в каструлю, солю. Додаю півкачана нарізаної капусти, зелень. Залишаю покипіти на 15 хвилин.

Борщ із кількою в томаті готує 34-річна Олена Миколюк з міста Хмільник.

— Не їм м'яса, тому шукаю замінники. Борщ люблю, але з річковою рибою він недобрий. Знайома порадила брати кільку в томаті. Варю борщ як завжди. Коли смажу буряк, замість томату додаю кільку.

До страви подають пампушки з часником.

 

Заправку на зиму варять півтори години

Валентина Богач щоосені запасається заправкою. З нею борщ готує за півгодини.

— Дуже зручно — поставив варити картошку, а тоді добавив заправку, вкришив капусту і борщ готовий.

Бере 2,5 кг помідорів, по 1 кг цибулі та болгарського перцю. Перекручує на м'ясорубці. Натирає по 1 кг моркви і буряка. Додає туди 1 л. олії, 2 — солі, 100 г оцту. Варити 1,5 год. Гаряче накладає у стерилізовані банки, закатує кришками.

 

Зараз ви читаєте новину «Цибулю на борщ розтирають з квашеними помідорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути