У селі Правилівка Оратівського району на Вінниччині відбувся щорічний фестиваль борщу. Господині привезли страви у великих каструлях та бідонах.
— Тільки в моїй хаті борщ варять за 10 різними рецептами. Улюблені — з опеньками та свіжим огірком, — каже 36-річна Ольга Козир із Калинівки. Виховує чотирьох дітей. Щодня готує комплексний обід з борщу, каші і солодкого. — 5-літрової каструлі вистачає на раз. Рештки віддаю собакам. Щодня варю свіже.
У велику каструлю кладе 300 г свинячих ребер, склянку квасолі, подрібнені морквину і буряк.
— Квасолю намочую звечора, тоді вариться півгодини. Краще моркву з бурячком порізати брусочками, а не терти. Тоді борщ матиме кращий вигляд. Коли закипить, зменшую вогонь. Доки вариться, ладнаю зажарку. Беру кусочок сала або смальцю, розтоплюю і кидаю порізану цибульку, зубок дрібно порізаного часнику. Додаю 3 ложки сметани й 1 томату. Знедавна почала класти і свіжий огірок. Він надає незвичайного смаку. Тру і добавляю прямо в зажарку.
Окремо нарізає півкапустини, додає в борщ разом із засмажкою. Солить і перчить за 5 хв. до кінця. Коли готовий, кладе цілу гірку перчину на 5 хв.
51-річна Валентина Богач із села Війтівка Бершадського району варить весільну страву.
— У нас традиція на другий день весілля йти на борщ, причому із самого ранку. Щоб вийшов наваристим, кладу окіст і ребра. Варю, допоки м'ясо не відстає від кісток. Тоді закидаю на 5-літрову каструлю вісім картоплин і невелику жменю кислої капусти. Квасолю відварюю окремо на маленькому вогні. Доки готується картошка, на сковорідці смажу червоний буряк, моркву. А в іншій пательні — зо дві дрібно порізані величенькі цибулини. Розтираю її в макітрі з квашеними помідорами, туди ж додаю зубчик часнику. Все складаю в каструлю, солю. Додаю півкачана нарізаної капусти, зелень. Залишаю покипіти на 15 хвилин.
Борщ із кількою в томаті готує 34-річна Олена Миколюк з міста Хмільник.
— Не їм м'яса, тому шукаю замінники. Борщ люблю, але з річковою рибою він недобрий. Знайома порадила брати кільку в томаті. Варю борщ як завжди. Коли смажу буряк, замість томату додаю кільку.
До страви подають пампушки з часником.
Заправку на зиму варять півтори години
Валентина Богач щоосені запасається заправкою. З нею борщ готує за півгодини.
— Дуже зручно — поставив варити картошку, а тоді добавив заправку, вкришив капусту і борщ готовий.
Бере 2,5 кг помідорів, по 1 кг цибулі та болгарського перцю. Перекручує на м'ясорубці. Натирає по 1 кг моркви і буряка. Додає туди 1 л. олії, 2 — солі, 100 г оцту. Варити 1,5 год. Гаряче накладає у стерилізовані банки, закатує кришками.
Коментарі