четвер, 06 серпня 2009 16:43

Цибулевий пиріг начиняють сиром і яйцями

"Справжній цибулевий рай! — каже вінничанка Ніна Гончарук, 44 роки. Жінка купує в супермаркеті 5 кг цибулі по 1 грн. — Дешево, смачно й дуже корисно. Наш участковий врач для профілактики тромбів радить щоденно їсти цибулю: сиру, варену, печену. А ще каже, що цибуля нейтралізує шкідливий вплив жирної їжі".

Гончарук ділиться рецептом цибуляників.

— На смак вони щось середнє між курячими та рибними котлетами. Треба дрібно посікти чотири середні цибулини, додати чотири яйця, чотири столові ложки муки й одну столову ложку манки. Сіль, перець за смаком. Усе добре вимішати та жарити на олії. Брати ложкою. Обжарені цибуляники я ще протушковую в томатному соусі, можна в сметані.

Фірмовою стравою вона вважає цибулевий суп. Обсмажує до золотистого кольору на вершковому маслі три-чотири нарізані півкільцями цибулини. Додає у каструлю з курячим бульйоном. Солить, перчить і залишає на малому вогні на 30 хв.

— Перед подачею на стіл у кожну тарілку кидаю порізані кубиками грінки з чорного хліба і зелень, — каже господиня.

Жителька селища Теплик на Вінниччині Майя Головатюк, 40 років, пригощає гостей салатом із цибулі.

— Називається "Наречена". Інгредієнти беру на око. Три-чотири середні цибулини ріжу кільцями, поливаю яблучним чи виноградним оцтом, солю та додаю трішки цукру. Перемішую і залишаю на 2–3 години, щоб промаринувалася. Потім нарізаю соломкою "Докторську" ковбасу, грам 200. Додаю консервований горошок. Усе змішую і заправляю майонезом.

Кільця поливаю яблучним чи виноградним оцтом

Головатюк каже, що привчила дітей їсти цибулю.

— Вичитала, що її знаходили в склепах єгипетських мумій. У піраміді Хеопса навіть зберігся напис, скільки коштів пішло на закупівлю цибулі для її будівельників. Цибуля була обов"язковою стравою для фараонів, її приносили в дар богам.

Господиня фарширує цибулю.

— У 10 великих цибулин зрізаю верхівки і виймаю серединку. Залишаю дві-три пластинки. Відварюю серединки у підсоленій та підкисленій оцтом воді 5 хвилин. Окремо варю склянку довгого рису. Змішую його з дрібно посіченими обсмаженими шампіньйонами та серединками з цибулі. Підсолюю, перчу. Цією начинкою фарширую цибулини, викладаю у змащену форму і запікаю у духовці 20 хвилин.

Ще Майя пече цибулевий пиріг. Для цього замішує тісто зі склянкою борошна, 125 г маргарину, чвертю чайної ложки соди, погашеної оцтом, та трьох столових ложок сметани.

— Тісто ставлю на 2–3 години в холодильник, а тим часом роблю начинку. Обсмажую в олії півкіла накришеної цибулі. Солю, перчу. Коли простигне, додаю п"ять-шість ложок тертого твердого сиру і два сирих яйця.

Тісто Головатюк ділить на дві частини і розкачує коржі. Один викладає в змащену жиром форму, рівномірно розподіляє начинку й накриває другим коржем. У кількох місцях проколює виделкою й випікає в духовці 30–40 хв. за температури 180–200°С.

Зараз ви читаєте новину «Цибулевий пиріг начиняють сиром і яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути