Черкаска 50-річна Людмила Шабратко готує на зиму салат із квасолі та овочів. З однієї порції виходить вісім літрових банок.
— Варю до готовності три склянки квасолі. Щоб швидше зготувалася, доливаю по чашці холодної води. Нарізую кубиками 2 кілограми нечищених баклажанів, соломкою — по кілограму болгарського перцю й моркви, стільки ж цибулі. Моркву краще різати, а не терти на тертушці, бо тоді вона губиться.
Порізані овочі й квасолю перемішує у великій мисці.
— Можна і в алюмінієвій каструлі, щоб салат не приставав до дна. За рецептом, овочі треба окремо підсмажити на сковороді. Але я цього не роблю, щоб не марудитися.
У приготовлену суміш додає 150 г олії, склянку цукру, 100 г оцту, дві столові ложки солі та 150 г томатного соку.
— Замість соку можна перемолоти помідори. Овочі з квасолею і заправкою варю 40 хвилин. Нічого страшного, якщо й довше поваряться. Половину часу потрібно, щоб кипіло без кришки. Так випариться більше половини рідини. Салат виходить ситний і смачний. Стерилізовані банки для надійності вкриваю ковдрою до наступного дня.
Коментарі