вівторок, 30 березня 2010 17:37

Японські солодощі ліплять із квасолі

Автор: фото: Тарас Подолян
  Японець Хітоші-сан у Києві в Українсько-японському центрі на майстер-класі приготував вагасі — традиційну солодку страву. Із квасолі та водоростей виліпив форму тюльпана
Японець Хітоші-сан у Києві в Українсько-японському центрі на майстер-класі приготував вагасі — традиційну солодку страву. Із квасолі та водоростей виліпив форму тюльпана

— Цукор в Японії з"явився в 16 столітті і був дорогим. Із нього робили солодощі для чайної церемонії вагасі. Це квасолева маса, з якої ліплять різні фігури. — Для японців вагасі є вершиною гостинності. Пригощають ними лише тих, кому справді раді, — говорить кулінар Українсько-японського центру Ольга Сільницька, 35 років.

— Японці поділяють рік не на чотири пори, як ми, а на 28 сезонів. Для кожного — мають свої вагасі. Узимку ліплять із них квіти, улітку — сніжинки. Так вони створюють гармонію між холодом і теплом.

Десерт роблять із червоної квасолі адзукі, водоростей-желе агара та природних барвників.

— Їхня квасоля на смак така ж, як і наша. Її варять і розтирають на металевому дрібному ситі над водою. Лушпиння викидають, а пюре проціджують через тканину. Потім обсмажують його на сковороді з цукром. На кілограм пюре йде 700 грамів цукру. Виходить біла маса, як тісто.

Частіше вагасі зафарбовують соком зі спілих вишень чи буряку.

— Для синього, фіолетового чи яскраво-жовтого кольору барвники купують у спеціалізованих магазинах. Їх розводять із водою, змішують із квасолевим пюре і переминають у ганчірці. Потім із маси ліплять тюльпани, лілії, зайців, вишні, геометричні фігури. Тістечка мають бути розміром на чверть долоні. Прикрашають їх кунжутом і солодким рисом. Їдять вагасі свіжими з чаєм. Найбільше пасує густий чай матча.

На майстер-клас прийшла бібліотекар центру Наталя Бєліх, 26 років. Удома часто готує японські страви. Солодощі зробила вперше.

— Східною культурою захоплююся 10 років. Люблю готувати роли. Їла якось фуруцуру рору — млинці, начинені фруктами. Узагалі японська кухня малокалорійна і корисна.

Зараз ви читаєте новину «Японські солодощі ліплять із квасолі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути