У столичному ресторан-барі "Гарісон", що на вулиці Патріса-Лумумби, з"явилася нова марка португальського абсенту — "Гуглімуглі". Чарка цього напою в середньому коштує 48 грн.
— Абсент — один з найміцніших алкогольних напоїв, який має від 55 до 85 "оборотів". Його можна пити в невеликій кількості, адже він містить туйон (речовину, яка руйнує головний мозок). Тому абсент заборонений у багатьох країнах світу, зокрема з 1930-х років його не продають у Франції. Але в Україні келишок напою можна замовити майже в кожному ресторані, — розповідає 27-річний бармен Василь.
Абсент — спирт, настояний на полину та інших травах. Він був улюбленим напоєм митців — письменників і поетів Оскара Вальда, Бодлера, художників Ван Гога, Пікассо, Мане. Митці називали його "Зеленою Феєю" через його зелений чи золотаво-жовтий колір. Тепер у магазині можна знайти блакитний, червоний і, навіть, чорний абсент — нерозбавлений і дуже гіркий.
— Подаю на стіл абсент у бокалах та чарках. Щоб напій не гірчив, кладу скибочку лимона або роблю спеціальну карамель, — каже Василь.
Для цього хлопець наливає в чарку 30–50 грамів португальського абсенту з високої пляшки з чорно-білою етикеткою. У спеціальну ложку з дірочками кладе шматочок цукру. Збризкує його абсентом над чаркою і підпалює.
— Із карамеллю цей напій м"який, солодкуватий, — пояснює Василь. — Як карамель швидко розігрівається і починає крапати в чарку, абсент мутніє. Стає райдужно-білим із жовто-зеленим відтінком. П"ю його тільки залпом.
1. Абсент — 20 мл, тонік — 150 мл, лимон — 2 дольки.
2. Абсент — 20 мл, грейпфрутовий сік — 150 мл, лід — 2 шматочки.
3. Абсент — 20 мл, лікер "Самбука" — 20 мл, лікер "Бейліс" — 20 мл, сироп "Гренадін" — 2 мл.














Коментарі