понеділок, 06 січня 2020 07:50

Яблучний пиріг вкривають білковою шубою

Автор: PIXABAY.COM
  Яблука для пирога варять у фруктовому сиропі. Для аромату додають коньяк
Яблука для пирога варять у фруктовому сиропі. Для аромату додають коньяк

— Мій яблучний пиріг — далекий родич шарлотки. Але на смак пухкіший завдяки шубі зі збитих білків, — розповідає 28-річна Руслана Грабівчук із села Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області. — Пиріг стає зарум'янений і хрусткий, коли білки підсихають у духовці.

Розтираю 250 грамів маргарину зі 170 грамами цукру й чотирма жовтками. Білки ставлю в холодильник.

У тісто додаю чотири столові ложки сметани й чайну ложку гашеної оцтом соди. Сиплю пів кілограма борошна. Відриваю жменю тіста і кладу в морозильну камеру на півгодини. Його використаю для прикрашання.

Чищу кілограм яблук. Виймаю серцевину, нарізую кубиками. У каструлі змішую п'ять столових ложок цукру та чотири ложки води. Ставлю на вогонь, щоб розчинився цукор. У сиропі варю яблука 15 хвилин. Вода і яблучний сік повинні трохи випаруватися. Для аромату вливаю чайну ложку коньяку. Вимикаю вогонь і залишаю яблука, щоб трохи охолонули.

— Так вони карамелізуються. А пиріг на смак стає, як яблучний штрудель, — каже Руслана Грабівчук.

— Деко застеляю папером для випічки. Викладаю тісто. На нього — яблучну начинку. Посипаю чайною ложкою кориці. Вмикаю духовку на 200 градусів. Збиваю міксером холодні білки в пишну піну. Для пухкості сиплю дрібку солі.

Щоб пиріг не був блідий у розрізі, роблю ягідний прошарок. У піну розкришую 100-грамову пачку сухого киселю. І ще раз збиваю. Він додає кольору та фруктового присмаку.

Викладаю збиті ­білки на яблука. Виймаю грудку тіста з морозилки і натираю на крупній тертці. Така крихта має вкрити весь білок.

У розігрітій духовці печу 40 хвилин при 180 градусах. Пиріг охолоджую. Одразу не ріжу, бо крихкий.

Кекси поливають шоколадом

— Сина балую яблучними кексами. У них яблука готуються за таким же принципом, як і в пирогу з безе. Тільки трохи менше тримаю на вогні. Можна посипати потовченими горіхами, — розповідає Руслана Грабівчук.

0,5 кг яблук чистить і ріже кубиками. 10 хв. варить їх у сиропі — 5 ст. л. води і 3 ст. л. цукру.

Тим часом збиває два яйця зі 150 г цукру. Додає 3 ст. л. какао, склянку сметани, 80 г розтопленого маргарину, 1 ч. л. соди та 150 г борошна. Перемішує і додає сюди порізані яблука. Викладає тісто у форми і ставить пектися в розігріту духовку при 180°C на 30 хв.

Шоколад розтоплює у мікрохвильовій печі. Поливає ним кекси.

Зараз ви читаєте новину «Яблучний пиріг вкривають білковою шубою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути