— Печу до Спаса такий пиріг. Роблю шар із пудингу або заварного крему. З ним тісто виходить легке, — розповідає киянка Марина Олешко, 43 роки.
До 2 склянок борошна додає 0,5 склянки цукру, 1 ч. л. розпушувача, 250 г м'якого вершкового масла, яйце й 2 ст. л. сметани. Замішує тісто.
— Сподобався рецепт, бо на нього не треба нічого особливого купувати. А то на роботі якось порадили пиріг, де потрібно майже лоток яєць. Така випічка буде золотою.
Загортає у фольгу і кладе в морозильну камеру третину тіста. Решту розрівнює у формі, застеленій папером для випічки. Робить бортики. Присипає 1 ст. л. манної крупи.
— Без бортиків тут не обійтися, інакше начинка витече. Вона загусне, й пиріг буде легко різати.
Для начинки розводить вміст двох пакетів вершкового пудингу в 5–6 ст. л. молока. Додає 4 ст. л. цукру. Розмішує. Доливає ще 0,9 л гарячого молока.
Шість середніх очищених яблук ріже кубиками. Викладає на розігріту сковороду, всипає 2 ст. л. цукру й 0,5 ч. л. меленої кориці. Тушкує на середньому вогні 5–7 хв.
Викладає яблука на корж. На них виливає гарячий пудинг. Зверху натирає заморожену частину тіста. Випікає пиріг у розігрітій до 180°C духовці 45 хв.
Виймає та посипає цукровою пудрою. Коли охолоне, ріже на порції.
Для печива яблука карамелізують
— Як дозрівають яблука, роблю печиво. Ніжне на смак, із ледь вловимим ароматом кориці, — каже 29-річна Антоніна Харчук із Нетішина Хмельницької області.
Ріже два середніх яблука кубиками. Розтоплює на сковороді 50 г вершкового масла. Всипає 70 г цукру, подрібнені фрукти і 0,5 ч. л. кориці. Тушкує до утворення сиропу й легкої карамелізації. Знімає сковороду з вогню й дає охолонути. Духовку розігріває до 180°C.
Збиває 50 г вершкового масла з яйцем до кремоподібної консистенції. Додає 1 ч. л. розпушувача, 2 ч. л. лимонного соку та 150 г просіяного борошна. Все перемішує з яблучною масою. Викладає тісто столовою ложкою на деко, вистелене пекарським папером. Ставить у духовку на 20 хв. до появи золотистого кольору.
Коментарі