середа, 13 лютого 2019 09:58

За труну в магазині попросив долари або продукти. Були згодні віддати за 15 курей

У Венесуелі протестують проти президента

У Венесуелі понад два тижні тривають протести проти глави держави Ніколаса Мадуро. 10 січня в того почався другий президентський термін. Опозиція вважає вибори нелегітимними. 23 січня лідер опозиції 35-річний Хуан Гуайдо оголосив, що виконуватиме обов'язки президента. Його підтримали США, ЄС, Канада і більшість країн Латинської Америки.

Під час протестів загинули щонайменше 35 людей

Автор: REUTERS
  Венесуельці протестують на вулицях Каракаса. Вимагають відставки президента Ніколаса Мадуро і впровадження антикризового плану
Венесуельці протестують на вулицях Каракаса. Вимагають відставки президента Ніколаса Мадуро і впровадження антикризового плану

Агнес ПЕРТЕСА, 36 років, інженер, Маракайбо

Сестрі торік діагностували пухлину мозку. У безкоштовній лікарні одразу сказали, що навіть спирту немає для операції. Елементарні антибіотики треба було купувати на чорному ринку. Ми домовилися приватно. На це пішло 800 доларів. Змогли купити ще два курси хіміотерапії. На третій не вистачило грошей. Мали 11 сумок боліварів, але за них не давали й 100 доларів.

За труну в магазині попросили американські долари або продукти. Був згоден віддати за 15 курей. Ми мали ящик консервів. Узяв, але дав не ту труну, яку ми хотіли.

Мама працює на продуктовому складі. Муку, олію і сухе молоко цілодобово охороняють військові.

Я почала працювати 10 років тому. Тоді багато економістів й інженерів прогнозували падіння цін на нафту. Наполягали, що треба починати економити. Їх усіх звільнили. Я ще вчилася. Керівництво запропонувало стипендію і допомогу з житлом в обмін на лояльну позицію. Коли нафта дешевшала, треба було звинувачувати США.

Хочемо переїхати. Але всі запаси витратили на лікування.

Ектор ТОРІЯ, 46 років, лікар, Каракас

Тим, хто піде на вибори, керівництво лікарні пообіцяло додаткові продуктові картки й великі продуктові набори. Треба було показати фото бюлетеня. Давали курятину і яйця. Зараз яйцями преміюють тих, хто підтримує Мадуро. У понеділок медсестра зняла на телефон бійку за яйця.

Житло мені виділив уряд. Але вже два роки на його обслуговування немає грошей. З вересня живемо без міської електрики. Лікарня віддала свій генератор.

Найважче зараз дитячому відділенню. Такої смертності не було з середини 1990-х. Тоді довелося повністю змінювати обладнання і систему забезпечення. Смертність немовлят була однією з найвищих у світі. Зараз ми повернулися до тих цифр.

За роки кризи проїли весь запас. Спочатку не хотіли виїжджати, бо дружина боялася. Ніхто не думав, що все так затягнеться. Отримав пропозицію роботи в Буенос-Айресі. Лікарня навіть погодилася купити мені квитки. Якщо Мадуро залишиться – виїду.

Андреа ВАСАЛ, 22 роки, студент, Каракас

На вибори в університеті примушували йти всіх. Викладачка контролювала, чи точно голосували за Мадуро. Вибачалася, але казала, що мусить відзвітувати.

На жаль, демократичного виходу немає. Під час агітації членів опозиції били. Кілька людей зникли. Коли на парламентських виборах вони отримали більшість, парламент розпустили. Мадуро ж розповідає, що винні банкіри, бо вони умисне вивозять гроші до Колумбії. Батькові на роботі в автопарку видали зарплатню консервованими бобами. Притому мали прослухати лекцію про те, ніби американці нам заздрять, тому влаштовують перешкоди. Крові Мадуро не боїться. 2016-го під час протестів загинули понад 100 людей. Ніхто за ці смерті не відповів.

Мама на роботі не отримує зарплатні. Їм видають коробки з продуктами. Це вигідніше. Вона заробляє 7 мільйонів боліварів. А курка коштує 22. У коробках – усе зі США й Канади. М'ясні консерви змогли обміняти на ліки від епілепсії для брата.

Мама з братом намагалися втекти до Колумбії. Не пропустили колумбійські військові.

Дуже боїмося, що активно втрутиться Росія. Для них це хороший привід розмістити тут свої війська і намагатися контролювати регіон. Ми не хочемо Сирії вдома.

Александра МЕНДЕС, 39 років, економіст, Сантьяго, Чилі

Виїхала з Каракаса одразу після початку кризи. Було зрозуміло, що Мадуро не має жодного плану порятунку країни.

Економічний колапс заклав ще Чавес. Влада надто покладалася на те, що нафта коштує дорого, а Венесуела має найбільші поклади в світі. Так званим соціалізмом знищили бізнес. Ніхто не погоджувався продавати товари за встановленими урядом цінами. Тоді була перша хвиля еміграції людей, які розуміли, чим все закінчиться. У колись найперспективнішій країні регіону зараз найвищий рівень інфляції в світі. Спроби поміняти гроші чи збільшити втричі мінімальну зарплатню смішні. У мене таке враження, що Мадуро повиганяв усіх економістів і антикризових менеджерів зі здоровим глуздом.

Основні продукти щодня дорожчають десь на 4–5 відсотків. Часом є різкіші стрибки. Курятина за день подорожчала вдвічі. Тоді ввели війська на найбільшу птахофабрику. Ціна на молоко час від часу стрімко піднімається, окрім регулярних здорожчань.

Родичам переказую по кілька десятків доларів на електронні рахунки. Цього достатньо, щоб нормально жити. Брат виїхав до США. Перед тим обміняв усі зароблені за рік болівари. Отримав менше 80 доларів.

1000000 відсотків становила інфляція 2018-го у Венесуелі, за оцінками Міжнародного валютного фонду. До кінця цього року вона може сягнути 10 млн відсотків. Із 2014-го з країни виїхали від 3 млн людей

Зараз ви читаєте новину «За труну в магазині попросив долари або продукти. Були згодні віддати за 15 курей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути