четвер, 01 вересня 2022 08:49

"Вийшов на протести й зник. Були свідки, які бачили, як його били спецпризначенці"

У Латвії вирішили обмежити в'їзд громадянам Російської Федерації за шенгенськими візами. Також не продовжуватимуть їхніх тимчасових посвідок на проживання та обмежать використання російської мови на роботі та у громадських місцях. За словами латвійського прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша, неприпустимо, що росіяни можуть вільно подорожувати й жити в Європі, коли їхня держава веде війну проти України

Айрін Тренжан, 43 роки, звукорежисерка, Париж, Франція:

– Хотіли запросити кількох українських музикантів, щоб зібрати грошей на підтримку ваших людей. Усі уточнюють, чи не буде росіян. Розумію цю позицію, але раджу не відмовлятися. Росіяни нікуди не подінуться. Вони мають великі гроші та зв'язки. Нині ще й багато хто отримав репутацію мученика й вигнанця. Не ставайте невидимими через них. Не дозволяйте росіянам заповнювати весь інформаційний простір. Я люблю українську музику. Ви драйвові й маєте справжню енергію. Показуйте світові, що ви є і ви класні.

Інша справа – заходити тепер на російський ринок. Підтримала подругу, коли вона вирішила прописати в угоді з видавництвом, що забороняє перекладати свої книжки російською. Це правильно.

Автор: gettyimages
  Активісти 18 серпня зібралися на головній площі Кракова в Польщі. Протестують проти війни, яку почала Росія в Україні
Активісти 18 серпня зібралися на головній площі Кракова в Польщі. Протестують проти війни, яку почала Росія в Україні

Виходимо з сестрою на акції на підтримку України. В якийсь момент зрозуміла, що читаю забагато новин. Видалила додатки інформаційних сайтів із телефона. Але все одно раз на кілька днів продивляюся, чи не відпустила Росія полонених з Азовсталі.

На одному заході разом із гонораром подарували великий набір дорогої косметики. Подруга сказала, що має знайомих в Україні, яким це потрібно. Надіслали фото жінки, яку скалічили обстріли, з моїм кошиком. Я плакала, бо вона усміхалася. Мрію познайомитись і привезти її до Парижа.

Костянтин Грехас, 51 рік, юрист, Вільнюс, Литва:

– Наш уряд хоче позбавляти паспортів іноземців, які отримали наше громадянство, але підтримують агресію проти України. Логічно захоплюватися Путіним десь у Москві, а не в ЄС у відносній безпеці. Маю кількох знайомих, із якими припинив спілкуватися через їхню позицію.

У нас працює хлопчина з Білорусі. Його однокласник зник, після того як Лукашенко сфальсифікував результати виборів. Вийшов кілька разів на протести, а тоді з ним зник зв'язок. Були свідки, які бачили, як його били спецпризначенці. Але довести мати нічого не змогла. Наш білорус переказував щомісяця трохи грошей матері зниклого. У неї більше немає нікого. Потім поїхав провідати родичів. На в'їзді його затримали. Почали розпитувати, навіщо переказує кошти тій жінці. Потім порадили виїхати. Більше додому не їздить. Нині підтримує батальйон білорусів в Україні. Говорили з ним, як бачить майбутнє своєї батьківщини. Каже, не вірить у вільну Білорусь. Особливо після того, як Лукашенко втягнувся у війну проти України.

Сільвія Парксі, 52 роки, терапевт, Бірмінгем, Велика Британія:

– Подруга казала, що не читає новин про війну, бо вони її не стосуються. Минулого тижня наш басейн закрили через подорожчання електрики. Пропонують або дорожчі втроє абонементи, або компенсувати те, що залишилося до кінця року. Те саме із сауною, куди ми ходили. Росія використовує енергоносії як зброю. Це зачепить кожного.

Усі уточнюють, чи не буде росіян

Заїра Вахідова, 38 років, вихователька, Ташкент, Узбекистан:

– Брат із 17 років на заробітках у Москві. Працюють на дачі в якогось чиновника. Недавно каже, щоб їхали воювати в Україну за паспорти й хорошу зарплату. Обіцяв, що зможе перевезти й кількох родичів. Заур не погодився. Ми розуміємо, що відбувається. Але є такі, які готові на все. Заур пояснював, що їх пустять на гарматне м'ясо, як бурятів чи дагестанців. Але кожен має свою голову.

У наш садок привели дитину росіяни. Спочатку не було проблем. За кілька тижнів почали вимагати, щоб ми читали дітям казки російською, бо їхня донька не розуміє узбецької. Напарниця почала вдавати, що не розуміє їх.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Вийшов на протести й зник. Були свідки, які бачили, як його били спецпризначенці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути