четвер, 07 жовтня 2010 12:41

"Ще трохи - і все в країні матиме реальну вартість"

 

Валентина ПАРОБІЙ із 2002 року столичний психолог-практик. За кризи люди почали звертатися до неї частіше


Як криза вплинула на психологію українців?

- Прийшов бізнесмен, який втратив чимало грошей. Розповідав, що якийсь час не хотів вірити в кризу. Продовжував смітити грошима. Думав, якщо відганяти думки про кризу, то вона його обійде. Однак криза все ж зачепила і компанію, і його безпосередньо. Впав у депресію. З'явилася агресія, озлобленість. У цей період ми почали з ним працювати. Період самоїдства переріс у тривогу. Чоловік багато розмірковував, що буде далі. Потім змирився: зрозумів, що доведеться долати чорну смугу своїми силами.

Подібне відбувалося з усіма. Незалежно від того, що хтось утратив бізнес, а комусь зменшили платню. Зараз українці - на останньому етапі. Змирилися з реальністю і продовжують жити далі.

Економічна криза спричинила у суспільстві іншу кризу - довіри. Насамперед до політиків, банків, колег по роботі. Активно розвивається дауншифтінг. Це коли люди відмовляються від більших заробітків і навантаження, аби бути з родиною.


Чи однаково вплинула криза на стосунки на роботі та вдома?

- Ні. З одного боку, українці стали людянішими. Криза змусила їх шанувати сімейні цінності, друзів. З другого - зараз кожен сам за себе. Спрацьовує ефект виживання: якщо начальство побачить мої успіхи, то мене не виженуть із роботи. А що буде з колегами - байдуже.

У той же час, люди стали більш працелюбними, стресостійкими і скромнішими. Раніше пересічний українець не перенапружувався на роботі, бо вважав себе незамінним, високооплачуваним працівником. Тепер він бачить чергу таких самих або й кращих спеціалістів, які готові працювати на його посаді за меншу зарплату.


Які, на вашу думку, українці зараз?

- Недовірливі, обережні, економні реалісти, які розраховують тільки на свої сили та на власні гроші. Раніше українці були фантазерами, починали ризикові проекти - бо ж хто ще візьме в кредит 100 тисяч доларів на 20 років, отримуючи 3 тисячі гривень зарплати? Зараз усе ретельніше обдумують, прораховують. Починають розуміти справжню вартість грошей. І вже не просять за квартири чи землю мільйони. Ще трохи - і все в нашій країні матиме реальну вартість.

Зараз ви читаєте новину «"Ще трохи - і все в країні матиме реальну вартість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути