середа, 05 лютого 2020 13:50

Пеле не був ідеальним. Але у футболі став символом недосяжного

Читачі gazeta.ua визнали бразильця Пеле, якому цьогоріч у жовтні має виповнитися 80, найкращим футболістом усіх часів. Триразовий чемпіон світу –

1958, 1962, 1970 ро­ків – за кар'єру забив 1289 м'ячів. Ніколи не грав у Європі. 18 років провів у бразильському "Сантосі", а 1975-го вирушив на футбольні заробітки до американського Нью-Йорка

– Пеле став "королем" завдяки виступам за збірну Бразилії, яка тричі вигравала Кубок світу, – каже головний редактор журналу "Футбол" Артем ФРАНКОВ, 49 років. – У сучасному телевізійному світі Пеле не мав би такого статусу, бо увага до чемпіонату Бразилії у нас не така велика.

Яке місце посідав би Пеле зараз?

– Зірки минулого прекрасно почувалися б і сьогодні. Раніше гра була грубішою й навіть жорстокою. Зірок так не берегли, як тепер. За фоли, які дозволяли собі захисники у 1950–1960-х, зараз вилучали б із поля.

 

Що Пеле дав футболу?

– Став символом чогось недосяжного. Він не ідеальна людина, тричі одружений, має шестеро дітей та позашлюбні стосунки. Але у спорті був професіоналом. Світ отримав взірець професійного та успішного футболіста.

Центром футболу завжди була Європа. Чому Пеле не перейшов у європейський клуб?

– Бо тоді футбол був іншим. Підписати гравця було не так просто. "Сантос" робив усе можливе, щоб утримати зіркового гравця. Для свого часу Пеле зробив класну кар'єру.

Чому не пішов працювати тренером?

– Жодних рухів у цьому напрямі не робив. Можливо, тому, що мав невдалий досвід у бізнесі ("прогорів" на торгівлі сантехнікою. – Країна). Раціонально підійшов до пропозиції працювати тренером. Зрозумів – це не його.

Кого вважаєте найкращим гравцем в історії футболу?

– Аргентинця Дієго Марадону. Він на індивідуальності виграв Кубок світу-1986 з посередньою командою.

Хто із зірок світового футболу зробив найбільший внесок у його розвиток?

– Голландець Йохан Кройфф (віцечемпіон світу-1974, тричі визнаний найкращим футболістом Європи. – Країна). Асоціюється з тотальним футболом – тим, який ми називаємо сучасним, із пресингом, домінуванням на полі. Ні Пеле, ні Марадона, ні Мессі не зробили нічого подібного.

Зараз ви читаєте новину «Пеле не був ідеальним. Але у футболі став символом недосяжного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути