Ексклюзиви
четвер, 04 листопада 2021 09:25

"Образ Одеси обріс тюлькою і псевдоєврейськими жартами"

Найцікавіші події листопада

29 жовтня

Танцювальна вистава P.A.N.TER. створена на платформі "ALTstage. Крок з екрана". Технологія дає змогу використовувати доповнену реальність із живими подіями або відео.

Спектакль створили за оповіданням "Голодар" Франца Кафки. Фірмовим трюком старого циркача було довге й виснажливе голодування. Однак він програє новому атракціону – блискучій молодій пантері, за сюжетом.

Драматург вистави Макс Шумахер проводить паралель між стосунками голодаря й пантери та різницею в поглядах поколінь у сучасному світі.

Для комфортного перегляду P.A.N.TER варто мати планшет або iPhone7 чи новіший смартфон на Android 8.

Якщо немає можливості взяти із собою ґаджет, організатори забезпечать перегляд в інший спосіб.

Мультимедійна вистава з доповненою реальністю P.A.N.TER – спільний проєкт української Платформи сучасного танцю та німецького Post Theater.

19:00. Харків, Палац студентів Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, вул. Пушкінська, 88

Автор: nt-art.net
  Пейзаж ”Полудень” художник Юрій Єгоров написав 1986-го. Картину можна побачити в одеській галереї NT-Art
Пейзаж ”Полудень” художник Юрій Єгоров написав 1986-го. Картину можна побачити в одеській галереї NT-Art

30–31 жовтня

– 2008 року банк "Надра" був одним із найбільших. Ми, тоді студенти консерваторії, написали для нього корпоративний гімн у трагічній тональності. Отримали 100 доларів завдатку. Прийшли за рештою, а банк луснув. Хотіли пропонувати послугу "замочити конкурента трагічним гімном" іншим фінустановам, – розповідає композитор Ілля Разумейко, 32 роки.

У столичній бібліотеці ім. Володимира Вернадського з Романом Григорівим представлять Opera Lingua. Присвячену книжкам, знанням і феномену мови. Називають виставу музичним театром у семи книгах.

– Ми вперше залучили державний колектив "Київська камерата" й бібліотеку. Маємо сім вокалісток. Склад – як вибух атомної бомби. Опера опиратиметься на книжки. Перша – "Бібліофілія". Це увертюра, присвячена Борхесу. До книжки Homo Ludens Йогана ГейзинҐИ зверталося чимало композиторів. У Володимира Рунчака є п'єси для сольних інструментів. Тобто це трохи "баян". Але ми цікаво трактуємо твір. Всередині є номер "Гра в бісер" за Гессе.

19:00, Київ, Національна бібліотека ім. Володимира Вернадського, просп. Голосіївський, 3

До 6 листопада

– "Джерело" – як ексгібіціоніст, який рвучко розкриває плащ на вулиці. Несподіване місце, що не питає дозволу, – каже художник Микита Кадан, 38 років.

Розповідає про занедбаний бювет у столиці, що став цілодобовим виставковим майданчиком.

– Але зворотний бік цього – вибір мистецьких робіт вимагає великої делікатності. Розуміння й поваги до інтересів і потреб різноманітної та стихійної аудиторії. Можливо, якихось побоювань у перехожих, яких ми не можемо знати особисто. Поступово "Джерело" створить своє коло. Також тут проводитимуть лекції, перформанси, тренінги, виконуватимуть сучасну українську електронну музику.

Виставка "Осінь бінарності"

Київ, бювет "Джерело", вул. Богдана Хмельницького

"Бібліотека" потрапила в жорна тіктоку

11 листопада – 5 грудня

"Найкраще місце для хорошого сексу -

Бібліотека, бібліотека!

Секція української класики,

Індійський епос і спадщина греків.

Найкраще місце для брутального сексу –

Бібліотека, бібліотека!

Секція укрсучліту –

Рай Дереша і Андруховича пекло", – співає лідер гурту "Фіолет" 33-річний Сергій Мартинюк.

"Чотири роки пісню слухали лише знавці творчості Сергія й "Фіолету". Але у вересні "Бібліотека" потрапила в жорна тіктоку. Тепер там вирує флешмоб. У ньому дипломовані вчительки запевняють, що пісня – чиста правда і силу її тексту вони перевіряли на собі, – пише музичний критик Ігор Панасов, 46 років. – Процес у тіктоку позначився на віральному чарті "Спотифай". "Бібліотека" очолила рейтинг в Україні та РФ. Ось який ефект буває, коли високу культуру використовують нижче пояса".

На Ютюбі пісня зібрала понад 900 тис. прослуховувань.

"Бібліотеку" та інші хіти колектив виконуватиме на концертах у дев'яти містах України.

Всеукраїнський тур гурту "Фіолет"

Луцьк, Львів, Тернопіль, Хмельницький, Вінниця, Дніпро, Харків, Суми, Київ

18–20 листопада

– "Відьма" – скоріше, комплімент. Українки не ображаються, якщо їх так назвати. Хіба що на "стара відьма". Але тут ідеться, швидше, про вік, – говорить письменник Віталій Капранов, 54 роки.

Спектакль "Приворотне зілля" створили за однойменним романом братів Капранових 2004 року. Покажуть у рамках проєкту "Фантастика на сцені". Двоє столичних працівників СБУ отримують завдання поставити магію на службу державі, за сюжетом. Вирушають у відрядження на пошуки чаклунки.

Прем'єра вистави "Приворотне зілля", реж. Сергій Павлюк

19:00, Київ, Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20б

19 листопада

"Wellboy – артист, якого можна назвати проривом року, – пише редактор онлайн-видання "Слух" 27-річний Максим Комлєв про 21-річного Антона Вельбоя. – "Гуси" – поки що головний хіт 2021-го в Україні. Кліп за чотири місяці зібрав понад 10 мільйонів переглядів на Ютюбі. Трек тримається у чартах "Епл м'юзік", "Спотифай" та інших платформ. Виконавець став народною зіркою. Виступив на фестивалі Atlas Weekend і в День Незалежності на НСК "Олімпійський", побував у телепроєктах "Світське життя" й "Танці з зірками".

Wellboy – це сільська романтика. У "Гусях" під сучасні біти й ритми реггетону розповідає сумну історію чи то про нерозділене кохання, чи про розставання. Наступна пісня "Вишні" створена за подібною формулою. Латиноамериканські ритми й дотепний ліричний текст, де обов'язково фігурує якийсь символ села.

Концерт Wellboy

20:00, Львів, нічний клуб "Малевич", проспект В'ячеслава Чорновола, 2

До 27 листопада

– Образ Одеси обріс тюлькою і псевдоєврейськими жартами. Місто добре навчилося демонструвати картинку, яка непогано продається, – каже філософиня й кураторка виставки "Метафізика. Острів" Оксана Довгополова. – З'являється чиста лінія узбережжя, а на ній – місто-острів. На межі між морем і степом. Між галасливою веселістю міфу й образом міста для його жителів. Саме таку Одесу спостерігаємо в роботах місцевих художників 1960–1970-х. Розмова з одеськими митцями важлива, щоб перевірити себе зовнішнім поглядом – хто ми є? Струсити із себе дешеві туристичні очікування.

До проєкту ввійшли роботи з колекції Анатолія Димчука. Серед представлених художників – Валентин Алтанець, Валерій Басанець, Ігор Божко, Олег Волошинов, Юрій Єгоров, Віктор Маринюк, Євген Рахманін, Володимир Стрельніков, Валентин Хрущ, Людмила Ястреб.

Виставка "Метафізика. Острів"

Одеса, галерея NT-Art, Лідерсівський бульвар, 5

28 листопада

Гірник Олексій втрачає близького друга в аварії у забої. Відчуває провину. Під час свята шахтарі роблять спільне фото. Спалах фотоапарата заcвічує Олексію очі. Розплющує й виявляє, що потрапив у минуле. Починає переміщатися в часі та втручатися в події, за сюжетом українсько-британського мюзиклу "Антрацит. День стійкості" від столичного "Дикого театру". Присвячений історії шахтарських страйків на Донбасі.

Спектакль презентують у рамках проєкту "Дім шахтарства". Має на меті показати й розвіяти стереотипи про життя гірників Донбасу.

– Важливо було знайти історії, від яких щеміло б серце. Досвід живої людини має велику цінність, – говорить режисер Павло Юров, 41 рік. – Поштовхом був рідний Донбас. А тлом стало радянське лицемірство, в якому продовжуємо жити. Подаю історію як мюзикл. Це органічно для утопії. Необхідна оптика для погляду на середовище, де панують насилля, беззаконня і безлад. Так можна збалансувати драму. Показати жахливі обставини життя та трагічні події й одночасно дати їм інакше трактування. Додати в реальність альтернативне бачення.

Вистава "Антрацит. День стійкості", реж. Павло Юров

20:00, Київ, Сцена 6, Національний центр Олександра Довженка, вул. Васильківська, 1

Зараз ви читаєте новину «"Образ Одеси обріс тюлькою і псевдоєврейськими жартами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути