середа, 08 листопада 2017 18:39

Нехай вашому Києву буде те ж, що моїм собакам

3–4 листопада

– До кінця не зрозуміло, хто я – чаклун чи чаклунка, – каже бас Ігор Воронка, 42 роки. В опері "Дідона та Еней" британського композитора XVII ст. Генрі Перселла виконує партію злих сил. – У постановках мого персонажа зображували по-різному. В одній – восьминіг, в інших – відьма. Режисер Тамара Трунова вирішила показати переодягненого в жінку чоловіка.

В оригіналі "Іліади" у цариці Карфагену Дідони не було служниці Белінди. Її вигадав композитор. Вона зводить хазяйку з героєм троянської війни Енеєм. Знає, що воїн не здатен на тривалі стосунки. Хоче бачити, як закохана Дідона страждатиме, накладе на себе руки. Потаємне бажання служниці – приміряти її корону. Граю темну сторону душі красуні Белінди. Показуємо, що зло, егоїзм, бажання знищити конкурента живуть навіть у наймилішій людині.

Прем'єра опери "Дідона та Еней", режисер Тамара Трунова

19:00, Київ, "Мистецький Арсенал", вул. Лаврська, 12

3, 24 листопада

– Якось режисер Андрій Крітенко гуляв зі своїм другом із Німеччини по Швейцарії. І от заходять вони в якийсь готельчик, а його власник – українець. У нього там висить класичний портрет Тараса Шевченка, де пророк із вусами і в шапці, – розповідає художник і драматург Лесь Подерв'янський, 64 роки. – Андрій питає у свого німецького приятеля: "Петере, а ти знаєш, хто це?" Той відповідає: "Канєшно! Це Ніцше зимою. Це ж відомо кожній дитині".

Творчий вечір Леся Подерв'янського "Таинственный амбал" та все найкраще"

3 листопада

19:00, Київ, Будинок кіно, вул. Саксаганського, 6

24 листопада

19:00, Одеса, театр "Дім клоунів", вул. Ольгіївська, 23

4 листопада

– У Слов'янську на Донеччині зустрілися з місцевим ветеринаром. У вольєр, де були його собаки, влучив снаряд. Тварин поранило. Щодня присипав по одній. Живий залишився один пес, – розповідає режисерка Марія Старожицька, 51 рік.

– Ми сказали, що зі столиці. Тоді він почав кричати: "Нехай вашому Києву буде те ж, що моїм собакам! Моя донька – там. Каже, що це – Путін. Але до мене прилетіло з українського боку". Питаємо: "Але якщо ваша донька в Києві, як же ви бажаєте, щоб там таке було?" – "Мені вже все одно. Моя правда – це мої собаки. Вони не винні".

Показ фільму Марії та Анастасії Старожицьких "Війна химер" у рамках фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Тернопіль, 15:30, кінотеатр "Палац кіно", вул. Івана Франка, 8

12 листопада

Автор: fotoseimagenes.net
  Французька співачка Патрісія Каас у київському Палаці ”Україна” представить свій 10-й студійний альбом Patricia Kaas. Це перший із 2003 року диск з новими піснями
Французька співачка Патрісія Каас у київському Палаці ”Україна” представить свій 10-й студійний альбом Patricia Kaas. Це перший із 2003 року диск з новими піснями

– Через Black Sabbath сприймав світ у чорних тонах, доки не відкрив справжній негритянський блюз, – каже басист гурту "Брати Гадюкіни" Ігор Мельничук, 51 рік. – Вони співають, що їх кинула подруга, але в мажорі. Магія чорного блюзу – людина сміється над собою. А білі виконавці: який я офігенний, як же мене не зрозуміли. Негри – це як гуцули в Карпатах. Хто може краще грати на трембіті? Хоча більшість народних музикантів навіть нот не знають. Так само блюз іде від душі, від коренів, як наші коломийки. Навчитися можна, але це буде музика без душі.

VIII Київський міжнародний фестиваль блюзу

20:00, Київ, клуб Beletage, вул. Шота Руставелі, 16А

14 і 24 листопада

Майя Михайлівна щоранку прокидається з незнайомим чоловіком у ліжку. Питає, хто він такий. І знову забуває. У виставі київського "Молодого театру" "Нагадай собі згадати" 90-річну жінку зіграє 26-річна Анастасія Блажчук.

– Я Анастасію на сцені не бачив. Знаю, що грала шекспірівську Джульєтту. Такого ходу від режисера не уявляв. Герої, які приходять до Майї Михайлівни, повинні бути юні. Її запитують, чому ж усі кавалери молоді? Вона відповідає, що такими їх запам'ятала, – розповідає автор п'єси Олександр Володарський, 57 років.

– Незнайомець – це насправді Склероз, із яким жінка живе останні 50 років. До неї один за одним прибувають чоловіки-спогади: перше кохання Роман, курортний спокусник Арчіл, начальник Веніамін. Кожен – період у житті Майї Михайлівни.

Прем'єра вистави "Нагадай собі згадати", режисер Костянтин Дубін

19:00, Київ, "Молодий театр", вул. Прорізна, 17

15 листопада

– Хрущов згадував, що до війни у Сталіна антиєврейські мотиви не проскакували. Може, вони виникли через роман доньки Світлани з режисером Олексієм Каплером – Коба тоді був у люті, – розповідає російський журналіст Леонід Парфьонов, 57 років.

Документальний фільм "Русские евреи. Фильм третий. После 1948 года" розповідає

про дисидентів, "безрідних космополітів", як називала євреїв радянська влада.

Після сеансу – зустріч із Леонідом Парфьоновим.

19:00, Київ, кінотеатр "Жовтень", вул. Костянтинівська, 26

15 листопада

Два роки французька співачка Патрісія Каас спостерігала за творчістю української дизайнерки Юлії Магдич на онлайн-платформах Moda Operandi і Farfetch.

Бренд одягу Yuliya Magdych має магазини у США, Саудівській Аравії, Арабських Еміратах, Катарі, Лівані, Бахрейні, Франції, Німеччині, Австрії, Великій Британії, Китаї, Японії.

– Я була рада, коли на сцену львівського "Велотреку СКА" Патрісія вийшла у моїй вишиванці, – каже Юлія Магдич, 32 роки. – Не очікувала дзвінка менеджера співачки. Приїхали в наш київський магазин. Патрісія показала фото вишиванок на телефоні.

Концерт співачки Патрісії Каас

19:00, Київ, Національний палац мистецтв "Україна", вул. Велика Васильківська, 103

19 листопада

10 годин триватиме етно-фестиваль "Віртуози фолку". Має об'єднати представників різних напрямків, які звертаються до української народної музики.

– Використання фольклорних джерел – світова тенденція, – каже лідер етно-рок гурту TaRuta Євген Романенко, 37 років. – В ірландській групі The Cranberries вокалістка використовує автентичну манеру співу. Боснійці Горан Бреговіч, Емір Кустуріца надихалися фольклором Балкан. Фольк-гурт із Лондона Mumford&Sons став володарем Grammy Award. Уся сучасна американська естрада побудована на африканському й кельтському фольклорі. Просто зроблено це з урахуванням найновіших тенденцій у музиці.

Київ-етно-мюзік-фест "Віртуози фолку"

Учасники: Ніна й Тоня Матвієнко, Кирило Стеценко, Ілларія, Ірина Шинкарук, бандуристи Роман Гриньків, скрипаль Любомир Матейко, гурти TaRuta, The Doox, Jazz Kolo, Київський академічний ансамбль української музики "Дніпро". Спеціальний гість – Анатолій Паламаренко

10:00, Київ, "Український дім", вул. Хрещатик, 2

22–23 листопада

– Мене кілька разів звільняли. Пішов із роботи в супермаркеті у переддень Різдва. Коли продавав вікна, відмовився вимагати гроші в літніх жінок. Ще мене звільнили з посади помічника кухаря, бо впустив каструлю картоплі на підлогу, – розповідає вокаліст британської групи Hurts Тео Хатчкрафт, 33 роки.

– Коли я косив траву на цвинтарі, Адам Андерсон (клавішник і гітарист гурту. – Країна) розвозив молоко в Манчестері. Ми були без грошей, тому перше відео на пісню Wonderful Life зняли всього за 20 фунтів. Воно стало популярним і з нами захотіли підписати контракт кілька звукозаписних студій. Пощастило? Не знаю.

Концерт британського сінті-поп гурту Hurts

22 листопада

19:00, Львів, "Велотрек СКА", вул. Клепарівська, 39А

23 листопада

19:00, Київ, клуб Stereo Plaza, пр. Валерія Лобановського, 119

27 жовтня – 7 січня

– Відправною точкою виставки став фотозвіт з акції художника Леоніда Войцехова 1984 року, –

розповідає кураторка Тетяна Кочубинська, 32 роки.

– Після шторму в Одесі не було електрики. Митці вийшли на вулицю з гаслом "Вони нам за це заплатять". Є ми, спільнота близьких за духом людей. А є "вони", якісь владні структури. У нас виникло питання: а де "я"? Яка його роль між "ми" і "вони"? Чи здатен я впливати на зміни? Виставка присвячена аномії – періоду, в якому перебуває українське суспільство після розпаду Радянського Союзу. Йдеться про проміжок, коли "колишні боги старіють або померли, а інші ще не народилися".

Виставка українського сучасного мистецтва "Анонімне суспільство". Беруть участь Олександр Ройтбурд, Жанна Кадирова, Сергій Ануфрієв, Кирило Проценко, Сергій Братков. Усього 15 художників.

Київ, PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна, 1/3–2

Зараз ви читаєте новину «Нехай вашому Києву буде те ж, що моїм собакам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути