четвер, 07 жовтня 2021 09:43

Негативний досвід вбереже Шевченка від повторення помилок

29 вересня Андрієві Шевченку виповнилося 45. Останні п'ять років він очолював тренерський штаб збірної України з футболу. Два місяці тому його контракт закінчився. Президент української асоціації футболу Андрій Павелко, кум Шевченка, відмовився його продовжувати.

– Не бачу в історії з відставкою нічого екстраординарного, крім нюансу, – каже футбольний тренер Олег Федорчук, 60 років. – Шевченко тренував два повні цикли: один провалив, другий провів відмінно. Відпрацював п'ять років і пішов. Які тут можуть бути запитання. Але вони щодо форми. Тобто як це було зроблено. Спочатку заява, потім пресконференції й повідомлення, що не за власним бажанням. Якась загальна невизначеність. Вважаю, Шевченко втратив багато прихильників після всього цього. Чого мовчав такий великий тренерський штаб? А там же всі європейці. Та й сам Андрій, який прожив на Заході 20 років, уже теж більше європеєць. Таким прощанням він втратив репутацію. Тепер вона впливатиме на його подальшу кар'єру

Автор: gettyimages.com
  Андрій Шевченко був головним тренером футбольної збірної України з 15 липня 2016 року до 1 серпня 2021-го
Андрій Шевченко був головним тренером футбольної збірної України з 15 липня 2016 року до 1 серпня 2021-го

Що йому робити далі? Чи можливе повернення в "Динамо" в ролі тренера?

– Якби київський клуб хотів Шевченка-тренера, давно запропонував би йому. Як це було в ситуації з тренером збірної Блохіним дев'ять років тому. Динамівські власники брати Суркіси банально дали більше грошей, натиснули на патріотизм, і Блохін перейшов зі збірної в клуб. У ситуації з Шевченком нічого подібного не було. Між клубом і збірною – велика різниця.

Припускаю, що заяви про можливу заміну Луческу на Шевченка зроблені, щоб врятувати репутацію останнього. Він не тренуватиме "Динамо". За клуби нижчих дивізіонів Італії теж не впевнений. Після збірної це не надто переконливо.

Як сприйняли пропозиції від Узбекистану й Туреччини?

– Не ставлюся до таких заяв серйозно. Це робота агентів. Звільнилася посада головного тренера збірної Туреччини, й агент одразу запропонував клієнта. Однак це не означає, що хтось розглядає її. Просто так працює система.

Чи може він стати обличчям одного зі своїх колишніх клубів – "Мілана" або "Челсі", виконувати представницькі функції й ні за що не відповідати?

– Людина, яка працювала, й не без успіхів, головним тренером збірної, навряд чи погодиться "торгувати обличчям". Треба якийсь вирішальний етап роботи: або виходить, або не виходить. Тому Шевченко спробує тренувати бодай ще раз.

Шевченко розсварився з керівником українського футболу Андрієм Павелком. Наступного року – вибори. Колишній тренер готовий узяти в них участь?

– Навряд. Він не функціонер і не чиновник. Був футболістом і тренером. Боротьба за крісло президента Української асоціації футболу – не для нього. Образа на Павелка може тривати довго, але не настільки, щоб це стало сенсом життя. З роками забудеться.

Але ж у Польщі головою федерації працює Збігнєв Бонек – колишня зірка місцевого футболу. Чому в нас такого бути не може?

– У Польщі інша традиція. До приходу Бонека федерацію очолював його товариш і партнер по збірній 1970–1980‑х Гжегож Лято. В Україні останнім футбольним функціонером із гравців був Віктор Банников. Закінчив із цим 25 років тому. Тому тут немає звички пропонувати очолити збірну ексгравцеві, а не чиновнику.

Таким прощанням зі збірною Шевченко втратив репутацію

Шевченко одного разу невдало сходив у політику. Буде ще один похід?

– Футболістам вистачає одного разу. Згадайте Валерія Лобановського, який 1989‑го балотувався в народні депутати СРСР і програв. Другої спроби в нього вже не було. На хвилі популярності двічі сходив у депутати Олег Блохін, але зараз про це й мови немає. Шевченко обпікся першого разу й на другу спробу не наважиться.

Які риси характеру в постгральній кар'єрі допоможуть Шевченку досягти успіху?

– Андрій працелюбний, наполегливий, цілеспрямований і амбітний. Кілька разів помилявся, й цей досвід убереже його від повторення помилок.

На майбутнє Андрія може вплинути його дружина, яка 15 років тому змусила його перейти з "Мілана" до "Челсі"?

– Не думаю, що дружина (колишня модель, 43‑річна Крістен Пазік. – Країна) така впливова. Вона живе в Лондоні, й ніщо їй не заважає жити там далі. Найдовший переліт звідти до іншої точки в Європі триває 3 години. Це не та причина, щоб агітувати прийняти ту чи іншу пропозицію. Інша річ – Америка, де всі починають з нуля. Вихідці з Латинської Америки люблять футбол і знають Шевченка. Для нього це міг би бути шанс.

Найбільший успіх, якого може досягти Шевченко-тренер?

– Важко сказати. Вважаю одним із найкращих тренерів світу аргентинця Марсело Б'єлсу. Але що він виграв? Кубок світу-2002 – не вийшов із групи, зараз очолює скромний англійський "Лідс". З другого боку, Тухель, який прийшов у "Челсі" з Парижа, одразу виграв Лігу чемпіонів. Адже це не його команда, не він її збирав. А чому? Бо тренер знайшов вдячну молодь, яка слухала його з роззявленим ротом. А Лобановський, який повернувся до Києва 1997‑го, заспокоїв команду після нервового Йожефа Сабо, вселив упевненість і дійшов до півфіналу Ліги чемпіонів-1999. Тобто фактор самого Шевченка не визначальний. Треба, щоб пощастило.

Зараз ви читаєте новину «Негативний досвід вбереже Шевченка від повторення помилок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути