середа, 21 жовтня 2020 14:26

Мета Луческу в "Динамо" – один-два чемпіонства, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, чвертьфінал Ліги Європи

Київське "Динамо" перемогло нідерландський АЗ та бельгійський "Гент" і вперше за чотири роки пройшло до групового турніру Ліги чемпіонів. На команду чекають італійський "Ювентус", іспанська "Барселона" та угорський "Ференцварош" із тренером Сергієм Ребровим, колишнім наставником киян.

"Динамо" після п'яти турів лідирує в чемпіонаті України. Румунський тренер 75-річний Мірча Луческу очолив команду 23 липня. Як йому вдалося за короткий час підготувати клуб і які проблеми ще має вирішити

– Швидка реанімація "Динамо" означає жахливу роботу попередників Луческу, – каже 34-річний Леон ВУРГАФТ, журналіст сайту ua-football.com. – Він ще не впровадив своїх ідей, командна гра будується, але базових речей вистачило для прогресу. Футболісти знають, у якому стилі працює команда. Їм висувають конкретні вимоги. Працюють психологічно. Чітко пояснили принципи, які допоможуть потрапити у стартовий склад, грати успішніше – і машина зрушила з місця.

Чи достатньо в Луческу кадрового ресурсу?

– У команді чимало гравців, здатних грати у футбол Луческу. Проте кадрів замало. Центр оборони й середину поля недоукомплектовано. Тут потрібні щонайменше троє нових гравців. Нападники не довели, що стануть бомбардирами. Воротарі завжди можуть помилитися. А крайні захисники – чи не найважливіші люди в сучасній команді – непогані, але не факт, що готові до гостро­атакувальної гри.

Автор: REUTERS
  Мірча Луческу 12 років був головним тренером донецького ”Шахтаря” – з 2004‑го по 2016 рік. 23 липня прийняв київське ”Динамо”. Йому 75 років.  Найстарший тренер команди, яка гратиме у груповому турнірі Ліги чемпіонів
Мірча Луческу 12 років був головним тренером донецького ”Шахтаря” – з 2004‑го по 2016 рік. 23 липня прийняв київське ”Динамо”. Йому 75 років. Найстарший тренер команди, яка гратиме у груповому турнірі Ліги чемпіонів

Чи зробить румунський фахівець із Циганкова, Миколенка, Супряги зірок європейського футболу?

– Ці гравці не здатні надовго закріпитися у стартових складах найкращих команд Європи. Вони не зірки. Але давати значно більше за те, що ми бачимо, зобов'язані. І тут Луческу може допомогти. Він зайнявся Циганковим та Супрягою, намагається виховувати їх, видозмінити їхню гру і ставлення до неї. І може досягти успіху. А от залучення Миколенка в центрі оборони – не найкращий варіант для розвитку гравця.

Вік не завадить Луческу побудувати нову команду?

– Він прийшов на два роки, не більше. Щоб закласти фундамент, навчити основ сучасного футболу. Адже команда не мала ні гральної, ні трансферної, ні аналітичної структури на серйозному рівні. Бракувало відчуття амбітного клубу з чітким шляхом. Але Луческу – це перший крок.

Йому на зміну може прийти син Разван?

– Це логічно і перспективно. Разван – досвідчений тренер із непоганими здобутками (торік виграв чемпіонат Греції з ПАОКом, зараз працює у Саудівській Аравії. – Країна). Його можливий прихід у "Динамо" буде прийнятним. Як і просування Огнена Вукоєвича – нинішнього помічника. Можливо, з переходом Мірчі на посаду спортивного директора.

Тренер 12 років працював у "Шахтарі". Це допомагає йому в нинішній роботі?

– Він знайомий з українською лігою, гравцями, із протистоянням "Шахтаря" і "Динамо" – у цьому досвід Луческу неоціненний. Він практично український тренер. Але ці клуби діаметрально різні: скаутська і трансферна робота, ієрархія в керівництві, стиль і стан гравців. Тож скопіювати "Шахтар" не вдасться. Скоріше, доведеться згадати про часи роботи в турецьких грандах – "Бешикташі" й "Галатасараї".

Луческу можна вважати найкращим наставником у чемпіонаті України?

– У боротьбі за це звання невелика конкуренція. Крім Луїша Каштру з "Шахтаря" та Віктора Скрипника, який тренує "Зорю", претендентів немає. Крім віку, вони ні в чому не мають переваг над Луческу. Особливо, якщо зауважити, що румун працює у спокійнішому тоні, ніж у "Шахтарі". Тому так, він найкращий.

"Динамо" конкурентоздатне в Лізі чемпіонів?

– Із групою не пощастило. В "Ювентуса" й "Барселони" чимало серйозних структурних проблем у побудові гри, кадрах, клубних справах. Обидві переживають найгірші часи за останні сім-вісім років. Але для перемоги і над такими суперниками потрібні максимальна мобілізація, налагодженість і зібраність. "Динамо" не готове.

Що можна чекати від протистояння Луческу – Ребров?

– Успіхи Сергія Реброва в Києві (два чемпіонства 2015–2016 років. – Країна) – одна з головних причин відходу Мірчі Луческу з "Шахтаря". Такого не забувають. Пам'ятає і Ребров, що в останніх двох особистих матчах програвав цьому тренерові із загальним рахунком – 0:6.

З другого боку, "Динамо" Луческу далеко за стилем до його "Шахтаря", а "Ференцварош" Реброва не так уже і схожий на "Динамо" Реброва. Тому правильніше буде назвати протистояння "Ребров проти "Динамо".

Чи здатний тренер повернути гегемонію "Динамо" в чемпіонаті й поборотися за виграш Ліги Європи?

– Панування киян у чемпіонаті закінчилось у 1990-х. "Шахтар" має значно більший бюджет, 60 млн євро, "Динамо" має вдвічі менше. Він не був лише командою Луческу і зараз не клуб однієї людини. А "Динамо" поки що саме такий клуб. Крім того, вік не дозволить румунові наблизитися до досягнень у "Шахтарі". Його метою повинні бути один-два чемпіонські титули в Україні, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, чвертьфінал Ліги Європи.

Зараз ви читаєте новину «Мета Луческу в "Динамо" – один-два чемпіонства, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, чвертьфінал Ліги Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути