середа, 21 жовтня 2020 14:26

Люди радіють, бо можна ще раз продати голос

Із 5 жовтня в Киргизстані тривають протести проти результатів парламентських виборів. Відбулися напередодні. Три з чотирьох партій, що проходять у парламент, – провладні.

ЦВК визнала результати недійсними. Уряд пішов у відставку. Мітингарі захопили будівлю парламенту. Звільнили із в'язниці колишніх президента, прем'єра й депутатів. Глава держави спочатку виїхав на південь країни. Пізніше повернувся і заявив, що готовий передати владу правовим шляхом. У суботу в Киргизстані оголосили комендантську годину. В Бішкеку – надзвичайний стан. Вулицями їздить військова техніка

Байназар СУКТАЄВ, 43 роки, адвокат, Бішкек:

– У нас бідна країна. До пандемії доброю зарплатою вважали 250 доларів. Зараз пощастить, якщо отримуєш 150. У деяких будинках за комунальні послуги платить третина мешканців. Їх тільки лякають відключенням – відмикають на місяць-два.

Багато людей – без роботи. Влада не подбала про незахищених. Обіцяли продуктові набори. Припинили видавати через скандали – в кількох благодійних організаціях зникли запаси. Їх потім поклала в пакети під час агітації партія молодшого брата президента Сооронбая Жеенбекова. Казав, що не втручається у вибори. А на місцях представники партії Асилбека Жеенбекова примушували комунальників розносити харчі в робочий час. Мали списки незабезпечених і безробітних. Це незаконно.

Найогидніше – це спрацювало. Люди готові продати голос за десяток консервів і мішок овочів.

Другу партію очолює колишній заступник керівника митниці Раїм Матраїмов. Він мав бути першим у списку, коли Жеенбеков показово судив корупціонерів. Розробив схеми розмитнення для потрібних людей. Заробляв на ліках і продуктах. Будь-яке питання вирішували через нього. Вивів понад 700 мільйонів доларів. І жодної справи про людське око проти Матраїмова не відкрили. Навпаки – робить політичну кар'єру, бачить себе прем'єром. Вони платили за голос 30–100 доларів. Люди погоджувалися. Підписувалися родинами – тоді отримували бонус.

Автор: gettyimages.com
  Протестувальники збираються під будівлею парламенту у столиці Киргизстану Бішкеку 6 жовтня. Тут також міститься адміністрація президента. Люди взяли її під свій контроль. Вимагали скасувати результати парламентських виборів
Протестувальники збираються під будівлею парламенту у столиці Киргизстану Бішкеку 6 жовтня. Тут також міститься адміністрація президента. Люди взяли її під свій контроль. Вимагали скасувати результати парламентських виборів

Рубіна МААЛЬБЕКОВА, 36 років, педіатр, Ош:

– Звеліли проголосувати за партію Жеенбекова. Спочатку казали сфотографувати бюлетень. Потім вимагали не менш як 60 відсотків за них на дільницях. Дехто мав пачки чистих бюлетенів. Заповнювали за того, хто більше заплатить.

Ош підтримує президента. Коли при владі виходець із півдня, отримуємо більше грошей. Через це бунтує північ країни. Але теперішні клани знахабніли. Зробити кар'єру завдяки таланту неможливо. Маєш бути другом чи родичем людей при владі.

Протести назрівали давно. Коронавірус усе загострив. Підприємства закрилися на карантин без виплат і компенсацій. Я беру додаткові чергування й виїзди за гроші. Без роботи залишилися батьки й чоловікова сестра з родиною.

Отримали гуманітарну допомогу від Китаю у вересні – медичне обладнання, їжу швидкого приготування, маски й захисні костюми. Передала лікарня, з якою співпрацювали. Ящики занесли на склад і заборонили розпаковувати. За тиждень їх урочисто роздав представник партії Жеенбекова.

Наш прибиральник заробив на виборах понад 800 доларів. Із родичами погоджувалися голосувати за всіх, хто платив. Фотографували бюлетень і пересилали знімок.

Аміна ХААС, 29 років, журналіст, Бішкек:

– Ще з четверга в'їхати і виїхати з міста було проблематично. Стоять блокпости. На вулицях не можна фотографувати й знімати на відео міліціонерів чи військових. Одразу затримують за розпалювання протестів. Під цю статтю можна притягнути що завгодно. Понад 700 людей мали проблеми з правоохоронцями. Знайомий роздивлявся автомобіль міліції – це теж заборонено.

Президент – у програші. Немає уряду й парламенту. Спочатку обіцяв піти у відставку. Судячи з усього, передумав. Вирішив зміцнити позиції силовиками.

Результати перевиборів можуть бути невтішні. Люди радіють можливості ще раз продати голос. Розпитують, скільки цього разу платитимуть.

11 років за ґратами має провести колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв. Покарали за корупцію й перевищення повноважень. 2014-го наказав звільнити з в'язниці кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Його банда вбивала на замовлення, контролювала наркоторгівлю й рекет. Протестувальники випустили Атамбаєва з тюрми. У суботу його знову заарештували

Зараз ви читаєте новину «Люди радіють, бо можна ще раз продати голос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути