четвер, 09 червня 2022 09:28

Дев'яносто відсотків мелітопольців нині партизанять

"За тиждень українські спецслужби й партизани провели чотири успішні операції в захоп­лених окупантами населених пунктах Запоріжжя. Сьогодні внаслідок їхніх дій у Мелітополі паралізували доставку вогнепальної зброї та боєприпасів до міста й усіх окупованих росіянами територій", – сказав мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону 24 травня 2022 року.

Заходити в Запорізьку область вороги почали в перші дні масштабного вторгнення в Україну з тимчасово окупованого Криму. Першим із міст області захопили Бердянськ. На початку березня увійшли в Ток­мак, Мелітополь, Дніпрорудне й Енергодар. Захоплення останнього супроводжувалося обстрілом Запорізької атомної електростанції, що могло призвести до техногенної катастрофи.

Автор: t.me/Pravda_Gerashchenko
  Партизани в Енергодарі Запорізької області 22 травня 2022-го підірвали під’їзд будинку, з якого виходив поставлений окупантами ”міський голова” Андрій Шевчик. З опіками і зламаною ключицею він потрапив у лікарню
Партизани в Енергодарі Запорізької області 22 травня 2022-го підірвали під’їзд будинку, з якого виходив поставлений окупантами ”міський голова” Андрій Шевчик. З опіками і зламаною ключицею він потрапив у лікарню

Встановлення контролю над АЕС було пріоритетом для росіян. Служба безпеки України заочно повідомила про підозру чотирьом окупантам, які брали участь у захоп­ленні електростанції. На початку березня вони дали команду підлеглим обстріляти з танків і бронетранспортерів Енергодар та ЗАЕС. Брали участь у силовому захопленні споруд і об'єктів підприємства та інфраструктури міста.

Протягом березня-квітня енергодарці виходили на мітинги й вимагали, щоб росіяни забиралися геть. 1 травня проти мирних жителів застосували невідомий газ. 19 травня бійці пожежної частини оголосили протест після зникнення начальника пожежно-рятувального загону Віталія Трояна. Вишикувалися на вулиці. Загарбники побили їх і пошкодили їхню техніку.

Для управління окупованими містами росіяни почали призначати своїх ставлеників. У Мелітополі – колишню бухгалтерку місцевого заводу та депутатку міськради від проросійських партій Галину Данильченко, у Бердянську – гірничого інженера і депутата сільради Олександра Сауленка, в Енергодарі – інженера Запорізької АЕС і депутата міськради від Партії регіонів та ОПЗЖ Андрія Шевчика.

22 травня у під'їзді будинку на вулиці Курчатова, де живе мати Шевчика, стався вибух. Вилетіли вхідні двері, пошкоджень зазнали стіни під'їзду. Ставленика росіян і його охоронців з пораненнями відвезли в лікарню. У Шевчика діагностували перелом ключиці та опіки. Ніхто з мешканців будинку не постраждав.

"Можна зробити очевидний висновок, що чекали саме на колаборанта й ударили точно і прицільно", – повідомив міський голова Енергодара Андрій Орлов у телеграмі.

Окупанти одразу стали перевіряти всіх місцевих. Шукали червону Audi та двох чоловіків, нібито причетних до вибуху. Почали вимагати від усіх власників автомобілів знімати тонування скла.

Активно проти окупантів виступали мелітопольці. Блокували бронетехніку, виходили на вулиці з українськими прапорами. Коли з ними почали фізично розправлятися, боротьбу перебрали на себе партизанські групи.

З 20 березня по 12 квітня підпільники під час нічного патрулювання знищили 70 російських окупантів. Наприкінці квітня в Якимівці Мелітопольського району підірвали залізничний міст, яким російські військові доправляли зброю та пальне з окупованого Криму. У травні почали псувати залізничні колії, з рейок зійшов російський бронепотяг.

"90 відсотків мелітопольців партизанять і чинять опір по-своєму, – розповіла ВВС журналістка Світлана Залізецька. – Одні співають ночами патріотичних пісень. Деякі вивішують на вулицях плакати з українськими прапорами. Є й ті, хто передає інформацію про пересування російських військових".

Автор: gettyimages
  Військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади ”Холодний Яр” Олег Шевченко перевіряє кермо на квадроциклі-амфібії Argo 8X8, Харківщина, 20 травня 2022 року. Техніку переобладнали для військових потреб. На деякі квадроцикли встановили протитанкові ракетні комплекси
Військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади ”Холодний Яр” Олег Шевченко перевіряє кермо на квадроциклі-амфібії Argo 8X8, Харківщина, 20 травня 2022 року. Техніку переобладнали для військових потреб. На деякі квадроцикли встановили протитанкові ракетні комплекси

20 травня представники національних рухів Російської Федерації заявили про створення політичної платформи для деколонізації – Ліги вільних націй. Ініціатива об'єднала башкирських, бурятських, інгушських, калмицьких, ерзянських та адигейських активістів. Оголосили, що боротимуться за суверенітет своїх республік і вирішуватимуть подальшу долю незалежно від Москви. Збираються співпрацювати з європейськими, турецькими та казахськими громадськими організаціями й політиками.

22 травня Верховна Рада ухвалила закон про заборону символік Z та V з правками президента Володимира Зеленського. Не дозволили використовувати знаки рашистів на транспорті та одязі, в рекламі, дописах у соцмережах, фільмах і телепередачах. Винятки – якщо вони засуджують режим і діяльність РФ. Зміни закону від президента дозволили наявність у експозиціях музеїв та науковій діяльності, реконструкціях історичних подій, посібниках та інших матеріалах освітнього характеру.

23 травня Солом'янський районний суд міста Києва засудив до довічного ув'язнення командира відділення 4-ї танкової Кантемирівської дивізії 21-річного Вадима Шишимаріна за порушення законів і звичаїв війни. 28 лютого він убив беззбройного жителя селища Чупахівка на Сумщині, 62-річного Олександра Шеліпова, який вів узбіччям дороги велосипед. Чоловік помер від кульових поранень у голову. Шишимарін сидів у вкраденому автомобілі та стріляв у відчинене вікно з автомата.

434 залізничні вагони російських компаній вартістю понад 300 млн грн заарештував український суд 17 травня. Це зробили відповідно до закону про примусове вилучення майна РФ і за клопотанням Офісу генерального прокурора. Місце перебування вагонів встановили працівники поліції спільно з фахівцями Укрзалізниці. Кошти від використання вагонів віддадуть на потреби ЗСУ

"Ми пам'ятаємо тисячі невинних, які загинули і постраждали від дій Радянського Союзу. Сьогодні історія повторюється, оскільки кримські татари все ще не можуть мирно жити на батьківщині своїх предків, натомість стикаються з постійними репресіями, депортацією і знищенням їхньої культури та ідентичності", – написала 18 травня у твітері посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс із нагоди роковин примусової депортації кримських татар

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Дев'яносто відсотків мелітопольців нині партизанять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути